Ceny ropy oslabili z tohtoročných maxím, zlato vzrástlo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
ropa ťažba
Ilustračné foto pixaby.com

NEW YORK 19. apríla (WEBNOVINY) – Ceny ropy v piatok klesli zo svojich tohtoročných maxím. Za celý týždeň však britská ropa Brent posilnila o 9,6 percenta, čo je najväčší nárast za viac ako päť rokov. Dôvodom je napätie na Blízkom východe a zníženie výroby v USA.

Americká ropa zaznamenala piaty týždeň rastu po sebe, keď si pripísala 7,9 percenta. Je to najvýraznejší nárast od februára 2011. Júnové dodávky ropy Brent poklesli v piatok o 53 centov na 63,45 USD za barel. Májové dodávky americkej ropy zlacneli o 97 centov na 55,74 USD za barel.

Ceny zlata v piatok vzrástli. Spotová cena zlata do 18:36 GMT vzrástla o 0,6 percenta na 1 204,10 USD za uncu. Júnové dodávky zlata na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zdraželi o 5,10 USD na 1 203,10 USD za uncu. Zlato je citlivé na zmeny monetárnej politiky. Zvýšenie sadzieb by totiž posilnilo dolár. Zlato je denominované práve v dolároch.

Piatkové údaje ukázali, že spotrebiteľské ceny v USA v marci rástli. Tieto údaje naznačujú, že americký Federálny rezervný systém (Fed) bude naďalej smerovať k tohtoročnému zvýšeniu úrokových sadzieb. „Odklad (zvyšovania sadzieb) by mohol priniesť zlatu úľavu, myslíme si však, že z dlhodobého hľadiska ceny poklesnú,“ povedal jeden z analytikov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať