Dohoda je v nedohľadne, Grécko neprekročí svoje hranice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grécko
Foto: SITA/AP

ATÉNY 20. apríla (WEBNOVINY) – Grécky minister financií Janis Varoufakis varuje pred nevyhnutnou nákazou, ktorá by sa začala šíriť po vystúpení Grécka z eurozóny. „Každý, kto sa pohráva s myšlienkou oklieštenia eurozóny s tým, že zvyšok prežije, sa hrá s ohňom,“ povedal Varoufakis pre španielsku televíziu La Sexta v rozhovore, ktorý sa uskutočnil pred desiatimi dňami a vysielal sa v nedeľu.

„Niektorí tvrdia, že Európa sa od Grécka oddelila a Európska centrálna banka má v prípade potreby k dispozícii nástroje na vyčlenenie Grécka, že rany sa vypália a zvyšok eurozóny bude pokračovať ďalej,“ povedal Varoufakis. „Veľmi pochybujem, že toto je ten prípad. Nielen v súvislosti s Gréckom, ale aj v prípade iných častí Únie,“ povedal.

Európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici vyhlásil, že Grécko si zaistí zotrvanie v eurozóne ak urgentne doručí plán reforiem. „Nemám plán B, mám len plán A a plánom A je Grécko v eurozóne. Aby však Grécko zostalo v eurozóne, potrebuje teraz reformy. Nie je čas vyhovárať sa,“ povedal Moscovici. „Naozaj teraz potrebujeme, aby Grécko pripravilo reformy, ktoré požadujeme. Nemôžeme strácať čas,“ povedal.

Cieľ rokovaní je v nedohľadne

Stretnutie predstaviteľov veriteľom s predstaviteľmi Grécka sa uskutoční 24. apríla v Rige, pričom sa dosiahnutie dohody neočakáva, keďže pokrok v rozhovoroch je bolestivo pomalý.

Rokovania veriteľov s Gréckom podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) naberajú na intenzite, sú však ešte ďaleko od cieľa. Pre pondelkové vydanie denníka Handelsblatt to povedal šéf MMF pre Európu Poul Thomsen. „V uplynulých dňoch sa objavilo o čosi viac impulzov v rokovaniach troch inštitúcií s gréckou vládou,“ povedal Thomsen. „Je to dobrý vývoj a je to dôvod na nádej,“ doplnil.

Zároveň však dodal, že rokovania sú „ďaleko od svojho cieľa“. Podľa Thomsena by gréckej vláde mohli peniaze vydržať do júna. „Záťaž splátok, ktoré čakajú Grécko, je veľmi veľká. Dohodu musíme dosiahnuť vopred, aby sme mohli vyplatiť ďalšie záchranné úvery,“ povedal.

Gréci pripúšťajú voľby i referendum

Cieľom Grécka je dosiahnuť s veriteľmi dohodu, neustúpi však za svoje hranice. Povedal to podpredseda gréckej vlády Jannis Dragasakis pre noviny To Vima. V prípade, že rokovania zastanú na mŕtvom bode, nevylúčil referendum či predčasné voľby.

„Našim cieľom je životaschopné riešenie v rámci eurozóny,“ povedal Dragasakis. „Neustúpime však za hranice, ktoré sme si stanovili,“ dodal.

Pri otázke týkajúcej sa referenda či volieb Dragasakis pripustil, že je to jedna z možností, hoci prioritou vlády je dohoda. „Vzadu v našich mysliach je to jedna z možností, ako nájsť východisko, ak sa dostaneme do mŕtveho bodu. Cieľom je dohoda,“ povedal.

Grécku rýchlo dochádzajú finančné prostriedky a mohlo by sa stať, že si krajina bude musieť vybrať medzi platením miezd a dôchodkov a splácaním záväzkov voči MMF. Grécko nemá prístup na finančné trhy. Od MMF by mohlo získať ďalšie prostriedky, podmienkou však je zavedenie dohodnutých reforiem.

Deficit bežného účtu platobnej bilancie Grécka sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka prehĺbil, hoci príjmy z turizmu sa mierne zvýšili.

Deficit Grécka vzrástol

Centrálna banka krajiny informovala, že februárový deficit bežného účtu bol na úrovni 929 miliónov eur, pričom vo februári 2014 bol vo výške 729 miliónov eur. Dôvodom bol menší prebytok v zahraničnom obchode so službami.

Pokles prebytku v obchode so službami čiastočne zmiernilo zlepšenie bilancie v zahraničnom obchode s tovarmi, keďže schodok v tomto segmente medziročne výrazne klesol, a to o 357 miliónov eur. K tomuto výsledku prispelo predovšetkým zlacnenie ropy. Navyše sa znížili čisté platby Grécka za nákupy lodí.

Za minulý rok Grécko vykázalo prebytok bežného účtu platobnej bilancie v objeme 1,657 miliardy eur. Vlaňajší prebytok vzrástol oproti roku 2013, kedy bol v sume 1,089 miliardy eur. Krajine pomohli vyššie príjmy z turizmu, ktorý je najväčším zdrojov platieb zo zahraničia. Vo februári tohto sa roka sa Grécke príjmy z turizmu medziročne mierne zvýšili, a to na 157 miliónov eur z úrovne 135 miliónov eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Janis VaroufakisPierre Moscovici