Počet nezamestnaných Slovákov medzimesačne klesol o tisíce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nezamestnanosť
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 20. apríla (WEBNOVINY) – Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla na konci marca tohto roka 12,06 percenta. V porovnaní s koncom februára ide o pokles o 0,26 percentuálneho bodu. Medziročne sa evidovaná miera nezamestnanosti minulý mesiac znížila o 1,22 percentuálneho bodu. V pondelok o tom informovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol na konci minulého mesiaca 325 171 osôb. Oproti koncu februára ide o pokles o 7047 ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo v marci o 33,1 tisíc osôb.

Oživenie pracovného trhu sa podľa Richtera potvrdzuje

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na „péenke“ alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 13,70 percenta. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,25 percentuálneho bodu, medziročne ide o pokles o 1,02 percentuálneho bodu.

Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci marca 369 455 osôb. Oproti koncu februára je to pokles o 6815 osôb, v porovnaní s marcom 2014 je to menej o 27 761 ľudí.

Ako na pondelkovej tlačovej besede uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter, očakávania na marec sa potvrdili. Podľa neho sa potvrdzuje oživenie pracovného trhu. „Za marec pribudlo 3753 nahlásených nových pracovných miest a v súčasnosti ich evidujeme 15 427,“ povedal šéf rezortu práce a sociálnych vecí.

Miera evidovanej nezamestnanosti bola podľa neho minulý mesiac na úrovni leta 2009. „Budem veľmi rád, keď budúci mesiac budem môcť prezentovať splnenie záväzku, ktorý sme si dali v decembri 2013, dostať sa na priemer eurozóny, ten bol vtedy okolo 12 percent,“ povedal Richter.

Minister hodnotil aj zamestnanosť mladých

Minister práce a sociálnych vecí vyzdvihol projekt na zamestnávanie mladých do 29 rokov. Po uplynutí podporného obdobia si podľa neho udržalo pracovné miesto u zamestnávateľa 80 percent mladých ľudí. Poukázal aj na súbežné poberanie dávky v hmotnej núdzi a mzdy, ktoré platí od začiatku tohto roka.

„Za marec pribudli ďalší dlhodobo evidovaní nezamestnaní, ktorí si aj prostredníctvom tohto príspevku našli prácu,“ uviedol minister. Od začiatku tohto roka do konca marca už podľa neho ide o 3872 osôb.

V marci podľa ministra Richtera vzniklo 15-tisíc nových pracovných miest. Hovoria o tom podľa neho štatistiky Sociálnej poisťovne. „Trh práce žiada nové pracovné miesta, novú pracovnú silu,“ povedal minister práce a sociálnych vecí.

Generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič upriamil pozornosť na veľtrh práce Job Expo 2015, ktorý sa uskutoční 29. až 30. apríla toto roka v priestoroch výstaviska Agrokomplex v Nitre. „Pôjde o jeden z najväčších veľtrhov práce v strednej Európe,“ povedal. Na jednom mieste sa stretne vyše 140 slovenských a viac ako 20 zahraničných zamestnávateľov s ponukou vyše 26-tisíc pracovných miest na Slovensku a v zahraničí.

Mihál kritizuje Richterové drahé opatrenia

Za oživenie zamestnanosti môže podľa poslancov Národnej rady SR za klub SaS Jozefa Mihála a Eugena Jurzycu „jarné slniečko“, a nie ministrom Richterom vyhodené milióny na nezmyselné projekty, ktoré podľa nich vo väčšine prípadov skončia vo vreckách „kvázi“ zamestnávateľov.

„Z prezentovaných čísel sa netreba príliš vytešovať, nakoľko ide o sezónne práce. V septembri sa väčšina tých ľudí opäť vráti do armády nezamestnaných,“ myslí si poslanec Mihál. Podľa Jurzycu nezamestnanosť na Slovensku klesá oveľa pomalšie, než v porovnateľných krajinách. „Premiér sa tri roky bránil efektívnym opatreniam a aj tie terajšie púšťa ako z chlpatej deky,“ tvrdí Jurzyca.

Minulý rok mala znížiť najmä dlhodobú nezamestnanosť odvodová úľava. „Aj vládny Inštitút finančnej politiky vyhodnotil toto opatrenie ako nedostatočné. Úľavy pre dlhodobo nezamestnaných išli na úkor iných zamestnancov alebo krátkodobo nezamestnaných,“ konštatuje Jurzyca. Rovnako zlá je podľa SaS aj drahá Richterova podpora mladých nezamestnaných.

„Tá je založená na viere, že ak vláda dá zamestnávateľovi 100 eur na podporu zamestnania 29-ročného človeka, tak ho zamestnávateľ prijme a neurobí tak na úkor 30-ročného, 40-ročného a 50-ročného, na ktorých nedostane od vlády nič,“ dodáva Mihál.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján RichterMarián Valentovič