Sieť vyzvala Juraja Širokého, aby predal časť majetku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Juraj ŠIroký
Váhostav za posledných desať rokov získal od štátu podľa portálu znasichdani.sk sám , alebo spolu s partnermi v združeniach, zákazky za 1,029 miliardy eur. Majetok Juraja Širokého (na fotografii), ktorý stojí za Váhostavom, mal mať pred jeden a pol rokom podľa odhadov médií hodnotu zhruba 250 miliónov eur. Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 20. apríla (WEBNOVINY) – Strana Sieť vyzvala Juraja Širokého staršieho, aby predal časť svojho majetku a z výnosov uspokojil pohľadávky poškodených nezabezpečených veriteľov stavebnej spoločnosti Váhostav – SK, a.s. (Váhostav).

V súčasnej situácii to považuje za jediné spravodlivé riešenie. Peniaze z predaja hotela DoubleTree by Hilton v Bratislave či víl na Bahamách by stačili na vyplatenie pohľadávok všetkých malých veriteľov Váhostavu, povedal v pondelok na brífingu pred spomínaným hotelom podpredseda Siete Andrej Hrnčiar.

Odvolanie Figeľa je podľa Procházku pubertálny záchvat

Opozičná strana ešte vo februári navrhla, aby malí veritelia získali podiel na príjmoch Váhostavu, kým im spoločnosť Juraja Širokého nezaplatí za všetku odvedenú prácu. „Dva mesiace predstierania vládnej väčšiny, že sa jej to nijako netýka, môže mať dva dôvody. Jedným je úplná ľahostajnosť voči malým stavbárom a druhým možno snaha pomôcť majiteľom Váhostavu vytunelovať zo spoločnosti, čo sa ešte dá,“ vyhlásil predseda Siete Radoslav Procházka.

Návrh Smeru na odvolanie podpredsedu parlamentu Jána Figeľa (KDH) je podľa lídra Siete pubertálny záchvat pomstychtivosti alebo pokus dať majiteľom Váhostavu čas na ochranu svojich záujmov na úkor malých stavbárov a štátu.

„Jediný liek, ktorý na to vidíme, je kompletná výmena celej politickej generácie, ktorá zlyhala pri správe Slovenska,“ uviedol Procházka. Predseda Siete súhlasí s tým, aby správcu nevyberali dlžníci, ktorí idú do reštrukturalizácie. Malo by to byť podľa neho v kompetencii veriteľov, ak to nemá byť náhodný výber. Zámer vlády prerušiť reštrukturalizáciu Váhostavu označil za vec veriteľského výboru a súdu.

Široký hotel nevlastní

Návrh na predaj hotela DoubleTree by Hilton podľa spoločnosti Druhá strategická, a.s. (cez spoločnosť Finasist, a.s. ovláda Váhostav) nepatrí medzi reálne návrhy riešenia situácie veriteľov. „Juraj Široký nie je vlastníkom hotela DoubleTree by Hilton. Jeho majiteľom je spoločnosť Tehelné pole, a.s., ktorá má svojich akcionárov a Juraj Široký nemá mandát na disponovanie s jej majetkom,“ uviedla pre agentúru SITA Michaela Kováčik Grendelová, hovorkyňa spoločnosti Druhá strategická, a.s.

„Majetok aj akcie hotela sú založené v prospech úverujúcej banky. Je to súčasť bežnej podnikateľskej praxe, keď podnikáte v súčinnosti s bankami a musíte im poskytnúť garancie,“ priblížila.

Kováčik Grendelová povedala, že treba rozlišovať dlhy Váhostavu z obchodného styku a dlhy fyzickej osoby Juraja Širokého. Nezaplatené faktúry veriteľov Váhostavu v reštrukturalizácii tvoria šesť percent zo všetkých ich faktúr a 94 percent im spoločnosť vyplatila.

„Pán Široký sa veľmi intenzívne zaujíma o dianie vo Váhostave. Dianie vo Váhostave rieši denne, komunikuje s predsedom predstavenstva Váhostavu, so svojím synom Jurajom Širokým mladším a jeho tímom,“ priblížila hovorkyňa. A keď je potrebné, tak sa rozpráva aj s generálnym riaditeľom Váhostavu Mariánom Moravčíkom, naposledy v nedeľu večer.

Cieľom firmy je záchova pracovných miest

Široký starší zabezpečil peniaze pre spoločnosť v situácii, keď mu už nechceli požičať banky. „Ak by sa do toho nevložil osobne a neposkytol osobné záruky, tak Váhostav by už dávno neexistoval. Nerozprávali by sme sa o 100 percent, 40 percent, ale ani o 15 percent pre veriteľov,“ upozornila Kováčik Grendelová.

„Je nám to nesmierne ľúto. Na vine je zlá cenová politika pri stavbe diaľnic a zlé manažérske rozhodnutia, ktoré boli vo Váhostave urobené, dôsledkom čoho bol vymenený celý manažment a urobený dôkladný vnútorný audit,“ dodala. Cieľom spoločnosti je záchrana 1500 zamestnancov.

Široký starší ani Široký mladší sa k reštrukturalizácii Váhostavu doteraz verejne nevyjadrili. Široký starší podľa hovorkyne momentálne nechce „prilievať olej do ohňa“, vyjadrí sa, ale počká na vhodnejší čas. „Ešte stále nevieme, aké rozhodnutie prijme parlament. Nechce sa vyjadrovať k niečomu, čo je rozbehnuté,“ povedala Kováčik Grendelová s tým, že o situácii a postojoch Váhostavu informuje generálny riaditeľ.

Široký starší, ktorý je podpredseda predstavenstva Váhostavu, podľa hovorkyne prenechá vedenie spoločnosti synovi, keď príde čas, ale zatiaľ neprišiel. „Všetci raz odchádzame do dôchodku,“ dodala. Ak sa nájde záujemca, Váhostav je na predaj.

SDKÚ-DS žiada vládu o audit vo Váhostave

SDKÚ-DS žiada vládu, aby okamžite urobila audit vo Váhostave a tak sa preukázalo, kam išli príjmy z tržieb a úvery zo zahraničných schránkových spoločností. „Robert Fico síce môže v panike tvrdiť, že ceny boli príliš nízke, ale informácie o tržbách a nákladoch sa dajú zrozumiteľne a objektívne vyčítať len účtovníctva. Nech teda Váhostav Juraja Širokého ukáže, aké mal náklady a kam putovali jeho príjmy,“ napísala SDKÚ-DS v stanovisku.

Pre zvýšenie objektivity auditu SDKÚ-DS navrhuje výrazne rozšíriť audítorský tím. „Vyzývame vládu, aby ku kontrolnému auditu pozvala na nezávislý dohľad skupinu pozostávajúcu z členov Slovenského živnostenského zväzu, Slovenskej asociácie malých podnikov a Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska, keďže sa ich táto kauza najviac dotýka,“ povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej HrnčiarJuraj ŠirokýPavol FrešoRadoslav Procházka
Firmy a inštitúcie Váhostav - SK