Slováci pozor! V týchto prevádzkach našli salmonelové mäso

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kuracie salmonela
Foto: Štátna veterinárna a potravinová správa

BRATISLAVA 20. apríla (WEBNOVINY) – Na Slovensko sa dostala viac ako jedna tona kuracieho mäsa nakazeného salmonelou. Informuje o tom na svojej stránke Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR, ktorá zverejnila kompletný zoznam prevádzok, kde sa nebezpečné mäso dostalo.

Ako informuje ŠVPS, kuracie rezne zo stehna bez kosti hlbokozmrazené, u ktorých bola potvrdená prítomnosť salmonely, boli na Slovensko dovezené z Českej republiky a pochádzali z Poľska. Kúpili ich materské školy, základné školy a aj stravovacie zariadenia, vinárne či reštaurácie. Celkovo ich je na zozname 26. ŠVPS príma opatrenia na zabránenie distribúcie tohto výrobku k spotrebiteľovi. V prípade zakúpenia takého výrobku ho odporúča nekonzumovať a vrátiť ho na miesto zakúpenia.

Mikróby rodu Salmonella patria medzi patogénne mikroorganizmy. Požitie potraviny, ktorá je kontaminovaná salmonelou spôsobuje nevoľnosť, bolesti brucha, časté vracanie, silné hnačky a teploty, ktoré sa môžu striedať so zimnicami. Na ochorenie sú veľmi citlivé malé deti, starší ľudia, ale aj osoby s oslabeným imunitným systémom.

Zoznam, ktorý zverejnila Štátna veterinárna a potravinová správa

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ŠVPS Štátna veterinárna a potravinová správa SRWBN