Ceny ropy posilnili, v Oklahome hlásia výrazný pokles zásob

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
ropa ťažba
Ilustračné foto pixaby.com

NEW YORK/LONDÝN 21. apríla (WEBNOVINY) – Ceny ropy v pondelok uzavreli v pozitívnom teritóriu. Podporil ich totiž pokles zásob v ropnom uzle v meste Cushing v druhej polovici minulého týždňa. Podľa firmy Genscape sa zásoby ropy v Cushingu v Oklahome znížili od utorka do piatka minulého týždňa o viac ako 900-tisíc barelov. Informovali o tom zdroje blízke problematike.

Správa o poklese zásob prevážila nad pondelňajšími vyhláseniami ministra saudskoarabského ropného priemyslu Aliho al-Naimiho, ktorý agentúre Reuters uviedol, že najväčší svetový exportér ropy by mal podľa očakávaní v apríli produkovať 10 miliónov barelov ropy za deň. Cena britskej ropy Brent sa počas obchodovania nezmenila a uzavrela na 63,45 dolára za barel po tom, ako skôr oslabila o viac ako jeden dolár. Ľahká americká ropa zdražela o 64 centov na 56,38 dolára za barel.

Ceny zlata v pondelok oslabili. Negatívne ich ovplyvnili rast amerického akciového trhu a posilnenie dolára. Akciový trh podporila najmä správa americkej investičnej banky Morgan Stanley, ktorá zaznamenala výrazne lepšie štvrťročné hospodárske výsledky, ako sa očakávalo. Jej čistý zisk prislúchajúci kmeňovým akcionárom v prvom kvartáli stúpol na 2,31 miliardy dolárov, teda 1,18 dolára na akciu. Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali zisk 78 centov na akciu.

Americký dolár vzrástol oproti košu hlavných svetových mien o 0,5 percenta po tom, ako v minulom týždni oslabil o takmer dve percentá. Spotová cena zlata do 19:05 GMT klesla o 0,8 dolára na 1194,68 dolára za uncu. Júnové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zlacneli o 9,40 dolára na 1193,70 dolára za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Morgan Stanley