Kuracina nakazená salmonelou sa dostala aj do škôl a škôlok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Takto vyzerá balenie nakazeného mäsa. Foto: Štátna veterinárna a potravinová správa

BRATISLAVA 21. apríla (WEBNOVINY) – Hlbokozmrazené kuracie stehná bez kosti a kože pôvodom z Poľska, ktoré sa objavili vo veľkosklade v Nitre, sa dostali aj do zariadení spoločného stravovania, škôl a predškolských zariadení. Informuje o tom hlavný hygienik Slovenskej republiky Ivan Rovný.

Ako sa ďalej uvádza v tlačovej správe Úradu verejného zdravotníctva SR, informácie o tom, že kuracie stehná sa dostali aj k spotrebiteľom, vyplývajú z kontroly, ktorú v pondelok 20. apríla vykonala Regionálna veterinárna a potravinová správa Nitra v spoločnosti v Nitre, do ktorej sa u nás kuracie stehná dostali.

O salmonele informovali české médiá

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR ide o „kuracie stehenné rezne bez kosti a kože, hlbokozmrazené, dátum výroby: 31.3. 2015, DMT: 29.3. 2016, šarža 30032015, balenie: VAC 2 kg, krajina pôvodu Poľsko, výrobca: Zaklady Miesne Unimies Sp. z o.o., PL 12030323WE, dodávateľ z Českej republiky firma Twardzik CZ s.r.o., Panska 25/A, Kunovice. Príjemcom zásielky v Slovenskej republike je Sniežik s.r.o., Lahňa 269, 951 24 Čáb“. ÚVZ SR preto požiadal regionálne úrady verejného zdravotníctva na Slovensku, aby skontrolovali zariadenia spoločného stravovania a zamerali sa na kuracie stehenné rezne bez kosti a kože a overili to, či problematický výrobok prevádzky stiahli.

Zoznam, ktorý zverejnila Štátna veterinárna a potravinová správa

České médiá ešte 17. apríla informovali, že do obchodov v Českej republike i na Slovensku sa dostalo kuracie mäso z Poľska, v ktorom zistili baktériu salmonely. Salmonelu zistila inšpekcia pri laboratórnom vyšetrení mäsa a vydala varovanie cez Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASFF). Do českej siete sa dostalo vyše 10 ton mäsa v dvojkilových baleniach s minimálnou trvanlivosťou do 29. marca 2016.

Mikróby rodu Salmonella patria medzi patogénne mikroorganizmy. Požitie potraviny, ktorá je kontaminovaná salmonelou, spôsobuje nevoľnosť, bolesti brucha, časté vracanie, silné hnačky a teploty, ktoré sa môžu striedať so zimnicami. Na ochorenie sú veľmi citlivé malé deti, starší ľudia, ale aj osoby s oslabeným imunitným systémom.

Zdravotné problémy zatiaľ nikto nehlásil

„V piatok sme zablokovali uvedený tovar, no doviezli ho k nám 10. apríla, čiže týždeň sa predával,“ uviedol pre agentúru SITA konateľ spoločnosti Sniežik Karol Černák. Ako pokračoval, nikto z ľudí, ktorí tovar skonzumovali, neochorel ani nemal známky akejkoľvek nákazy.

„Dodnes nám nikto nehlásil zdravotné problémy, pričom sme všetkých zákazníkov informovali o náleze baktérie v produkte a následne sme ho začali sťahovať,“ vysvetlil. Všetky kroky robí spoločnosť v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR.

Ako Černák pokračoval, aj napriek korektnému postoju voči zákazníkom sa spoločnosť stretáva s negatívnou kampaňou. „Baktéria salmonely sa našla v Čechách, pričom do dnešného dňa nikto neodobral vzorky z kuracieho stehenného rezňa distribuovaného na Slovensko a netestoval ich na prítomnosť baktérie,“ priblížil konateľ firmy Sniežik.

Firma sa podľa jeho slov od svojho vzniku zameriava na priamy a korektný vzťah so zákazníkmi, no aj napriek korektnému postoju, rýchlemu jednaniu a férovému prístupu k tak citlivej téme ako je bezpečnosť a zdravie potravín, sa začali v médiách šíriť poplašné informácie až dezinformácie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan Rovný
Firmy a inštitúcie ŠVPS Štátna veterinárna a potravinová správa SR