Ruský premiér priznal značné straty, so sankciami ráta ďalej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Medvedev dmitrij
Foto: SITA/AP

MOSKVA 21. apríla (WEBNOVINY) – Sankcie uvalené na Rusko pre jeho angažovanosť v ukrajinskej kríze budú aj naďalej v tomto roku sužovať ruskú ekonomiku. Očakáva to tamojší premiér Dmitrij Medvedev.

„Straty z reštrikcií, ktoré boli zavedené, sú značné. Podľa odhadov niektorých zahraničných odborníkov utrpelo Rusko straty v celkovej výške 25 miliárd eur, čo je 1,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP),“ povedal Medvedev. “ V roku 2015 sa môžu niekoľkokrát zvýšiť,“ dodal.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Podľa Medvedeva oslabila ekonomika krajiny v prvom kvartáli tohto roka asi o dve percentá, ekonomická situácia sa však stabilizuje. „V aktuálnom roku pokračujú negatívne trendy v ekonomike. V období januára až marca v tomto roku oslabil HDP oproti prvému kvartálu vlaňajška asi o dve percentá, objem priemyselnej produkcie o 0,4 percenta,“ konštatoval Medvedev.

Ruský prezident Vladimir Putin však v polovici apríla uviedol, že hospodárstvo krajiny by sa malo opäť vrátiť k rastu za menej ako dva roky, a to aj napriek tomu, že považuje za nepravdepodobné, že Západ zakrátko zruší ekonomické sankcie uvalené na Rusko. Putin zároveň priznal, že existujú problémy, ktoré negatívne ovplyvňujú ruskú ekonomiku zasiahnutú klesajúcimi cenami ropy a ekonomickými sankciami zo Západu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dmitrij MedvedevDmitry MedvedevVladimir Putin