Tesco vykázalo rekordnú stratu, najhoršiu v jeho histórii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tesco
tesco Foto: SITA/AP

LONDÝN 22. apríla (WEBNOVINY) – Britský maloobchodný reťazec Tesco vykázal v minulom roku stratu 6,4 miliardy libier (GBP). Ide o najhorší výsledok spoločnosti v jej 96-ročnej histórii.

Zisk totiž negatívne ovplyvnil minuloročný účtovný škandál súvisiaci s nadhodnotením zisku firmy, ako aj pokles tržieb spôsobený tlakom diskontných predajní a cenovou vojnou medzi predajcami. Strata zahŕňa aj náklady na reštrukturalizáciu a odpisy zásob. Spoločnosť Tesco zároveň uviedla, že eviduje čistý dlh na úrovni 8,5 miliardy GBP.

Firma tiež avizovala, že zjednotí manažmenty svojich prevádzok na Slovensku, v ČR, Maďarsku a v Poľsku. K zjednoteniu manažmentu v rámci krajín V4 firma podľa prevádzkového riaditeľa Tesco Stores SR Martina Kuruca pristúpila, aby jej podnikanie bolo konkurencieschopnejšie. „Zjednodušenie spôsobu, akým fungujeme, uvoľní zdroje, ktoré preinvestujeme do zákazníka,“ skonštatoval Kuruc.

Na Slovensku Tesco pôsobí od roku 1996 prostredníctvom spoločnosti Tesco Stores SR, a. s. Tá prevádzkuje viac ako 150 obchodov, pričom v poslednom čase expanduje najmä s formátom supermarketov s menšou predajnou plochou. So svojimi viac ako 10-tisíc zamestnancami patrí Tesco k najväčším súkromným zamestnávateľom na Slovensku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Tesco