Najmenej nezamestnaných má na Slovensku Bratislavský kraj

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nezamestnanosť
Foto: shutterstock.com

BRATISLAVA 25. apríla (WEBNOVINY) – Spomedzi regiónov EÚ bola vlani nezamestnanosť rovná alebo nižšia ako päť percent, čo je menej ako polovica priemeru Európskej únie, v 54 z nich. Išlo o 23 regiónov v Nemecku, 16 vo Veľkej Británii, šesť v Rakúsku, tri v Belgicku a Rumunsku, jeden v Českej republike, v Taliansku a v Maďarsku.

Na Slovensku ani jeden región nemal nezamestnanosť nižšiu ako polovica priemeru EÚ. Región Bratislavský kraj sa však tejto úrovni najviac priblížil s nezamestnanosťou šesť percent. Vyplýva to z údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktoré zverejnil v stredu.

V rámci Slovenska je najviac nezamestnaných na východe

Naopak, 29 regiónov EÚ malo nezamestnanosť rovnú alebo vyššiu ako 20,2 percenta, čo bol dvojnásobok priemeru EÚ. Išlo o 13 španielskych regiónov, 12 gréckych a štyri talianske. Ani v jednom slovenskom regióne nebola nezamestnanosť vyššia ako dvojnásobok priemeru únie.

Najvyššiu nezamestnanosť vykázal v rámci SR podľa Eurostatu región Východné Slovensko, a to 16,6 percenta. Región Západné Slovensko evidoval podľa štatistického úradu EÚ nezamestnanosť vo výške 11,0 percent a Stredné Slovensko na úrovni 15,9 percenta.

Najnižšia nezamestnanosť v rámci regiónov EU bola v Prahe

Najvyšší podiel dlhodobo nezamestnaných na celkovom počte ľudí hľadajúcich prácu evidovali v šiestich gréckych regiónoch, a to Attiki (77,3 percenta), Dytiki Ellada (76,7 percenta), Ipeiros (75,8 percenta), Kentriki Makedonia (75,2 percenta), Peloponnisos (73,8 percenta) a Thessalia (73,5 percenta).

Najnižšia dlhodobá nezamestnanosť bola vo švédskom regióne Övre Norrland (14,8 percenta) a v rumunskom regióne Bukurešť – Ilfov (15,9 percenta), nasledovaná ďalšími šiestimi regiónmi. Priemerná dlhodobá nezamestnanosť v rámci celej EÚ bola vlani 49,3 percenta.

Najnižšia nezamestnanosť v rámci regiónov Európskej únie bola v minulom roku v českom regióne Praha a v nemeckom Oberbayerne (zhodne 2,5 percenta) a ďalších štyroch nemeckých regiónoch s nezamestnanosťou pod úrovňou 3 percent.

Naopak najvyššia nezamestnanosť bola v piatich španielskych regiónoch, a to Andalúzia (34,8 percenta), Kanárske ostrovy (32,4 percenta), Ceuta (31,9 percenta), Extremadura (29,8 percenta) a Kastília-la Mancha (29 percent).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia