Ziskovosť reťazca Tesco nevyzerá dobre, jeho ratingy klesli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tesco
Foto: Facebook.com/tesco

BRATISLAVA 24. apríla (WEBNOVINY) – Medzinárodná ratingová agentúra Fitch znížila britskému maloobchodnému reťazcu Tesco dlhodobý emisný rating (IDR) a rating nadriadených nezabezpečených záväzkov na stupeň BB+ z úrovne BBB-.

Výhľad týchto ratingov zostáva negatívny. Zároveň znížila Tesku krátkodobý emisný rating na úroveň B zo stupňa F3. „Zníženie ratingu odzrkadľuje zhoršujúci sa výhľad ziskovosti hlavného podnikania skupiny vo Veľkej Británii v najbližšom období v porovnaní s našimi predošlými očakávaniami, keďže spoločnosť realizuje rozsiahly plán obratu v hospodárení,“ uviedla agentúra o svojom piatkovom kroku.

Fitch predpokladá, že podnikanie Tesca v Británii bude za účtovný rok reťazca končiaci sa vo februári 2016 len mierne ziskové a to tesne nad úrovňou vyrovnaného hospodárenia, keďže firma obetuje marže v snahe zväýšiť počet zákazníkov.

Britský maloobchodný reťazec Tesco vykázal v minulom finančnom roku, ktorý sa skončil 28. februára, stratu 6,4 mld. libier (GBP). Ide o najhorší výsledok spoločnosti v jej 96-ročnej histórii. Zisk totiž negatívne ovplyvnili minuloročný účtovný škandál a pokles tržieb spôsobený tlakom diskontných predajní a cenovou vojnou medzi predajcami.

Na Slovensku

Tesco

pôsobí od roku 1996 prostredníctvom spoločnosti Tesco Stores SR, a. s. Tá prevádzkuje viac ako 150 obchodov, pričom v poslednom čase expanduje najmä s formátom supermarketov s menšou predajnou plochou. So svojimi viac ako 10-tisíc zamestnancami patrí Tesco k najväčším súkromným zamestnávateľom na Slovensku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Fitch RatingsTesco