Sulík sa obul do Fica, môžeme prísť o Gabčíkovo a milióny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gabcikovo elektraren
Foto: archívne, SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 27. apríla (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico nesie politickú ako aj osobnú zodpovednosť za to, že Slovensko môže prísť o takmer 590 miliónov eur pre kauzu Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Na pondelňajšej tlačovej besede to uviedol predseda strany SaS Richard Sulík.

„Blíži sa na Slovenskú republiku ďalšia obrovská platba, ktorú zaplatia daňovníci len preto, lebo jeden podpriemerný právnik si Slovensko pomýlil so svojou firmou. Tejto kauze sa budeme ďalej venovať a určite nezostaneme nečinní,“ povedal Sulík. Podľa strany SaS môže Slovensko v konečnom dôsledku prísť o Gabčíkovo úplne.

Slovenské elektrárne požadujú vysoké odškodné

Štát definitívne prevzal Vodnú elektráreň Gabčíkovo začiatkom marca tohto roka. Po takmer deviatich rokoch tak má prevádzku gabčíkovskej elektrárne na starosti štátny podnik Vodohospodárska výstavba. Dovtedy ju na základe zmluvy o prenájme prevádzkovali Slovenské elektrárne, v ktorých 66-percentný podiel vlastní taliansky Enel.

Práve Slovenské elektrárne po zhruba mesiaci vypočítali, že chcú od štátu odškodné za odstúpenie od zmluvy o prenájme vo výške necelých 590 miliónov eur. Tie im štát odmietol vyplatiť a tak sa elektrárne chystajú obrátiť na súdy či dokonca na medzinárodnú arbitráž.

Fico sa arbitráží neobáva

Premiér sa neobáva ani medzinárodných arbitráží, ktoré zrejme budú rozhodovať o odškodnení za vypovedanie zmluvy o prenájme Vodnej elektrárne Gabčíkovo. „Čo majú iné povedať. My sa absolútne tohto nebojíme. Koľko tu už bolo kriku o všelijakých sporoch a nikdy Slovenská republika neprehrala v takom rozsahu,“ reagoval Fico. Štát sa bude podľa neho práve od Slovenských elektrární snažiť získať súdnou cestou späť vyše 300 miliónov eur.

Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Zvyšných 34 percent akcií vlastní Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Na kúpu slovenského výrobcu elektriny vynaložil Enel pred deviatimi rokmi necelých 840 miliónov eur. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje vyše päťtisíc megawattmi inštalovaného výkonu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Richard SulíkRobert Fico
Firmy a inštitúcie EnelSaS Sloboda a SolidaritaSE Slovenské elektrárne