Odchod Grékov z eurozóny sa očakáva do niekoľkých mesiacov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grécko
Foto: ilustračné, SITA/AP

ATÉNY 28. apríla (WEBNOVINY) – Zhruba polovica investorov očakáva, že Grécko v najbližších dvanástich mesiacoch odíde z eurozóny. Vyplýva to z prieskumu nemeckej agentúry Sentix, ktorého výsledky zverejnila v utorok.

Index možného rozpadu eurozóny tým, že z nej odíde Grécko, v apríli stúpol na 48,3 percenta z marcovej úrovne 35,5 percenta. Vyplýva z toho, že každý druhý investor neverí sľubom, že Atény sa udržia v rámci menovej únie.

Index agentúry Sentix odzrkadľujúci riziko šírenia problémov z Grécka v apríli klesol na rekordne nízku úroveň 26,1 percenta. Znamená to, že investori vo všeobecnosti neočakávajú, že by sa grécka dlhová kríza rozšírila do iných častí Európskej menovej únie.

Tsipras verí v skorú dohodu

Grécky premiér Alexis Tsipras v utorok pripustil, že zvolá referendum v prípade, že Grécko od veriteľov dostane iba takú ponuku, ktorú nebude môcť akceptovať. Uviedol však, že je presvedčený, že sa dá tomuto scenáru vyhnúť. Zároveň vylúčil konanie predčasných volieb s tým, že vládu si Gréci zvolili len pred niekoľkými mesiacmi.

Podľa Tsiprasa vládny kabinet nemá možnosť akceptovať požiadavky veriteľov, ktoré presahujú hranice mandátu vlády, ktorá sa zaviazala ukončiť úsporné opatrenia. Tsipras teda poznamenal, že ak riešenie nebude prijateľné, požiada o rozhodnutie gréckych občanov.

„Ak bude riešenie spadať mimo nášho mandátu, nemám právo ho porušiť. Riešenie, ku ktorému dospejeme, budú musieť potvrdiť grécki občania,“ povedal Tsipras pre televíziu Star. „Som si však istý, že do tohto bodu sa nedostaneme. Napriek ťažkostiam sú možnosti na dohodu veľké. Nemali by sme robiť panické kroky,“ povedal.

Tsipras zároveň v utorok vyhlásil, že grécka vláda dúfa, že dokáže s veriteľmi uzavrieť predbežnú dohodu už tento týždeň, prípadne budúci týždeň. K ústupkom, ktoré vláda ponúkne, bude patriť oblasť privatizácie. Pôjde pritom o prístav Pireus a prenájom 14 regionálnych letísk.

Gréci sa učia z vlastných chýb

Tsipras v pondelok urobil zmeny v zložení tímu, ktorý rokuje s veriteľmi. Tento krok sa vo všeobecnosti interpretuje ako úsilie o preradenie ministra Janisa Varoufakisa na menej aktívnu pozíciu v rámci vyjednávaní. Po minulotýždňových rokovaniach v Rige čelí Varoufakis výzvam na odstúpenie z funkcie, keďže sa z rokovaní vrátil v izolovanej pozícii a s prázdnymi rukami.

Tsipras a ďalší vyšší predstavitelia krajiny pritom v nedeľu vyjadrili Varoufakisovi podporu s tým, že bude dozerať na činnosť novovzniknutého tímu. Uviedol to jeden z gréckych vládnych predstaviteľov. Zároveň dodal, že koordinátorom tímu sa stal tajomník ministerstva zahraničných vecí Euclid Tsakalotos, ktorého majú veritelia v obľube. Ide o ekonóma s miernou rétorikou.

„Neustále robíme vylepšenia v snahe o lepšiu koordináciu a efektívny postoj, pretože toto je to, čo ľudia, časy a rokovania vyžadujú,“ povedal Tsakalotos. „Učíme sa z vlastných chýb,“ doplnil.

Predstavitelia eurozóny zmeny na gréckej strane vítajú, vrátane obmedzenia úloh ministra Varoufakisa. „Spôsob, akým sa správal, z neho urobil dodatočnú prekážku v rokovaniach s Gréckom,“ povedal predstaviteľ eurozóny, ktorý nechcel byť menovaný. „Obmedzenie jeho úloh, pričom už nebude hlavnou kontaktnou osobou, je odstránením prekážky. Pre niektorých členov Eurogroup sa to stalo takmer osobným,“ doplnil. Eurogroup je skupina ministrov financií krajín eurozóny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Aléxis TsíprasAlexis Tsipras