Riziká odchodu Grécka nemožno podceňovať, varuje Moody's

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Grécko
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 1. mája (WEBNOVINY) – Priame hospodárske a finančné dopady prípadného odchodu Grécka z eurozóny by boli malé, vyvolalo by to však krízu dôvery v menovú úniu ako nezvratný politický projekt. Uviedla to vo štvrtok medzinárodná ratingová agentúra Moody’s deň po tom, čo zhoršila hodnotenie úverovej spoľahlivosti krajiny. Agentúra očakáva, že Grécko sa nakoniec dohodne s veriteľmi na pokračovaní finančnej pomoci, chýbajúci pokrok v rokovaniach však zvyšuje riziko platobnej neschopnosti.

Obchodné a finančné väzby Grécka so zvyškom eurozóny sú limitované, po vystúpení z menovej únie by však Atény mohli slúžiť ako príklad, ktorý sa dá nasledovať a to by nevyhnutne ovplyvnilo postup reforiem a ozdravovania verejných financií v ďalších krajinách, uviedol Alastair Wilson z agentúry Moody’s.

Za bezprostrednejšiu hrozbu súvisiacu s prípadným odchodom Grécka označil poškodenie dôvery na trhu s vládnymi dlhopismi členských štátov eurozóny. Riziko, že sa tak stane, je vďaka silnejšej ekonomike a inštitúciám nižšie než v roku 2012. Ak by ale takáto kríza nastala, negatívne by zasiahla najmä krajiny na periférii eurozóny, ktoré čelia vysokým a rastúcim verejným dlhom, upozorňuje agentúra Moody’s.

Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s Investors Service zhoršila rating gréckych vládnych záväzkov na stupeň Caa2 zo stupňa Caa1. Výhľad ratingu je negatívny. Tento krok neovplyvňuje krátkodobé ratingové hodnotenie, ktoré ostáva na stupni Not Prime. Zhoršením ratingu sa skončil proces revízie ratingu s možnosťou jeho zníženia, ktorý sa začal 6. februára.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Moody's