Grécka vláda signalizuje ústupky, Európa je pripravená

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
SYRIZA získala koaličného partnera, vytvoria spoločnú vládu
Radosť ľudí po zverejnení prvých priebežných výsledkov v parlamentných voľbách, v ktorých zvíťazila radikálna strana SYRIZA. Foto: SITA/AP

ATÉNY 1. mája (WEBNOVINY) – Grécka vláda vo štvrtok signalizovala ústupky v rokovaniach s veriteľmi, no zároveň sa snaží ubezpečiť svojich ľavicových stúpencov, že nepoľaví zo svojho úsilia o ukončenie úsporných opatrení.

Grécko by mohlo zvážiť zavedenie rovnej dane z pridanej hodnoty (DPH) na všetky tovary a služby okrem liekov, potravín a kníh. Zároveň by krajina mohla upraviť podobu dodatočného príspevku k dôchodku. Vo štvrtok to uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na popredného gréckeho predstaviteľa.

Šanca odvrátiť hrozbu bankrotu

Grécko však trvá na tom, že výška dodatočného dôchodku nesmie poklesnúť pod 300 eur mesačne. Zvyšovanie minimálnej mzdy, ktoré sa stretlo so značným nesúhlasom veriteľov, chcú Atény konzultovať s Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a s Medzinárodnou organizáciou práce (ILO). Až potom Grécko urobí rozhodnutie v tejto oblasti.

Člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Patrick Honohan vyjadril „mierny optimizmus“, že by sa mohol dosiahnuť priaznivý výsledok rokovaní Grécka s veriteľmi, čo by malo by odvrátiť hrozbu štátneho bankrotu. „Som mierne optimistický v tom, že sa podarí dosiahnuť výstup, ktorý bude dobrý a priaznivý,“ povedal Honohan. O alternatívach však hovoriť nechcel.

Európa je pripravená na viac možností

Európa je pripravená na akýkoľvek výsledok patovej situácie medzi Gréckom a jeho veriteľmi. Vo štvrtok to uviedol šéf skupiny ministrov financií krajín eurozóny Jeroen Dijsselbloem. Podľa jeho slov je „áno“ odpoveďou na otázku, či je eurozóna pripravená na viacero možností. Dijsselbloem to uviedol, keď odpovedal na otázku, či existuje „plán B“ v prípade, že Grécko bude musieť vystúpiť z eurozóny, prípadne zbankrotovať.

Dijsselbloem zároveň dúfa, že rokovania s Gréckom budú po zmenách v gréckom tíme vyjednávačov produktívnejšie. „Dúfam, že budeme schopní urobiť istý druh nového štartu,“ povedal. „Hovorím „dúfam“, pretože výsledky samozrejme ešte len uvidíme„, doplnil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jeroen Dijsselbloem