Únia zníži svoju závislosť od Ruska, chce plyn z Turkménska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Plynovod
Foto: Thinkstock

AŠCHABAD 3. mája (WEBNOVINY) – Európska únia, ktorá chce zmenšiť svoju závislosť od dodávok energií z Ruska, očakáva, že v roku 2019 začne prijímať dodávky zemného plynu z Turkménska.

Povedal to v sobotu v rozhovore pre agentúru Reuters podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, ktorý je zodpovedný za Energetickú úniu.

„Pre Turkménsko je veľmi dôležité diverzifikovať svoje možnosti exportu a pre EÚ je veľmi dôležité diverzifikovať import,“ povedal Šefčovič v turkménskom hlavnom meste Ašchabad. „Európa očakáva, že dodávky tukménskeho plynu sa začnú od roku 2019,“ uviedol.

Turkménsko, ktoré má štvrté najväčšie zásoby zemného plynu na svete, chce exportovať plyn aj inými trasami ako cez Rusko. Moskva totiž v tomto roku zredukuje dovoz turkménskeho plynu na 4 mld. kubických metrov z úrovne 11 mld. kubických metrov v roku 2014.

Minulý rok Turkménsko a Turecko podpísali rámcovú dohodu o dodávkach plynu pre plánovaný plynovod prechádzajúci cez tureckú Anatoliu (TANAP), ktorý bude prepravovať plyn z azerbajdžanského ložiska Shah Deniz II v Kaspickom mori.

TANAP sa postaví na úseku od turecko-gruzínskych hraníc po hranice Turecka s Bulharskom a Gréckom. Výstavba sa má dokončiť do konca roku 2018 a preprava plynu z ložiska Shah Deniz II sa má začať v roku 2019.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Maroš Šefčovič