Agentúra Fitch očakáva, že Švajčiarsko sa vyhne recesii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Švajčiarsko
Švajčiari v referende vyjadrili nesúhlas v návrhom zákona, ktorý mal znížiť emisie oxidu uhličitého. Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 3. mája (WEBNOVINY) – Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila Švajčiarsku dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej a domácej mene na stupni AAA. Rating nadriadených nezabezpečených záväzkov v zahraničnej a domácej mene agentúra tiež potvrdila na úrovni AAA.

Výhľad dlhodobých emisných ratingov je stabilný. Stropný rating Švajčiarska Fitch potvrdil na stupni AAA a krátkodobý emisný rating v zahraničnej mene na úrovni F1+.

Hodnotenie úverovej spoľahlivosti krajiny najlepšou známkou AAA podľa agentúry odzrkadľuje opatrnú ekonomickú a fiškálnu politiku a diverzifikované a bohaté hospodárstvo. Švajčiarsky verejný dlh bude v tomto roku podľa prognózy iba na úrovni 33,8 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) a klesá.

Fitch predpokladá, že ekonomika Švajčiarska v tomto roku posilní o 0,9 percenta a v budúcom roku sa zväčší o 1,6 percenta. Smerom nahor ju bude ťahať predovšetkým silná súkromná spotreba. „Očakávame, že švajčiarske hospodárstvo sa vyhne recesii napriek podnikateľskej neistote a oslabeniu konkurencieschopnosti po tom, ako Švajčiarska centrálna banka prestala uplatňovať politiku maximálne prípustného kurzu franku voči euru,“ uviedla agentúra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Fitch Ratings