Gréci splatia miliardu eur, z najhoršieho majú byť vonku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tsipras, Grécko
Grécky premiér Alexis Tsipras. Foto: SITA/ AP

ATÉNY 4. mája (WEBNOVINY) – Grécko tento mesiac uhradí Medzinárodnému menovému fondu (MMF) splátku úveru vo výške takmer jednu miliardu eur. Vyhlásil to v pondelok grécky minister práce Panos Skourletis a zopakoval, že Atény sa chcú s veriteľmi dohodnúť na podmienkach odblokovania finančnej pomoci.

Gréci by sa mali najhoršiemu scénaru vyhnúť

Viceprezident Európskej centrálnej banky (ECB) Vitor Constancio verí, že Grécko sa dohodne s veriteľmi a krajina sa tak vyhne odchodu z eurozóny, uviedol pre holandské noviny Het Financieele Dagblad.

„Som absolútne presvedčený, že najhoršiemu scenáru sa vyhneme,“ povedal Constancio. „Každý vie, že stupeň stresu a zraniteľnosti sa v eurozóne úplne zmenil. Neobjavujú sa žiadne náznaky,“ povedal, pričom narážal na efekty programu nákupu dlhopisov zo strany ECB na zmiernenie obáv súvisiacich s Gréckom.

Rokovania s veriteľmi Grécka pokročili

Rozhovory medzi Gréckom a medzinárodnými veriteľmi o reformách a pomoci sa posunuli a obe strany sú bližšie k dohode, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na jedného z vládnych predstaviteľov v eurozóne. „Udiali sa veľmi dôležité kroky počas rokovaní skupiny v Bruseli, ktoré priblížili dohodu,“ uviedol predstaviteľ. „Cieľom rokujúcich strán v Bruseli je dosiahnutie dohody počas mája,“ doplnil.

Očakáva sa, že rokovania medzi Gréckom a predstaviteľmi Medzinárodného menového fondu, Európskej centrálnej banky a EÚ budú pokračovať v pondelok, pričom rokovať podľa očakávaní budú technické tímy. Nemenovaný predstaviteľ taktiež uviedol, že sa zbližujú postoje v niektorých oblastiach, hoci problémové body ostali.

Rokovania medzi Gréckom a veriteľmi doposiaľ postupovali pomaly. Grécka vláda sa totiž bráni škrtom v penziách a reformám pracovného trhu. Tieto opatrenia sú totiž v rozpore s predvolebnými sľubmi, podľa ktorých mali v Grécku skončiť úsporné opatrenia. Na gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa však narastá tlak doma aj v zahraničí, aby dosiahol dohodu s veriteľmi, ktorá odvráti bankrot krajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Aléxis TsíprasAlexis Tsipras