Karlovarské minerální vody sa spájajú s maďarským partnerom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Karlovarské minerální vody

BRATISLAVA 4. mája (WBN/PR) – Najväčší stredoeurópsky výrobca balených minerálnych vôd, Karlovarské minerální vody (KMV) a spoločnosť Szentkirályi Ásványvíz Zrt. (Szentkirályi) spojili v apríli 2015 sily k ďalšej expanzii svojich značiek v strednej Európe a v Maďarsku. Podľa dohody sa maďarská spoločnosť Szentkirályi stane súčasťou novo vzniknutého holdingu Central European Mineral Water Holding (CEMW), spoločného projektu talianskej rodiny Pasquale, majiteľov KMV, a pána Levente Balogha, majiteľa spoločnosti Szentkirályi. Pán Levente Balogh sa stáva významným minoritným majiteľom holdingu CEMW a bude pôsobiť ako jeho prezident.

Už v marci 2015 holding CEMW odkúpil od spoločnosti Nestlé iného maďarského výrobcu balených vôd, spoločnosť Kékkúti Ásványvíz Zrt.

Dlhoročným cieľom pána Levente Balogha je vytvoriť zo spoločnosti Szentkirályi nadnárodnú spoločnosť so sídlom v Maďarsku a kľúč k ďalšiemu rozvoju videl v získaní strategického investora. Nájsť vyhovujúceho investora v Maďarsku sa mu však nepodarilo, preto si ako vhodného partnera vybral taliansku rodinu Pasquale.

Rodina Pasquale si svoju povesť expertov v odvetví balených vôd získala vybudovaním lídra talianskeho trhu – značky Acqua Vera a oživením viac ako storočnej tradičnej českej značky Mattoni. Antonio Pasquale prišiel do Českej republiky v roku 1991 a v spoločnosti KMV investoval do stáčacích technológií, marketingu a celkovej reorganizácie. Prestaval tak biznis spoločnosti a urobil z nej popredného producenta minerálnej vody v strednej Európe. Jeho syn, Alessandro Pasquale, sa k nemu pridal v roku 2008 a začal pracovať na zahraničnom rozvoji značky. Skupina KMV, ktorá zamestnáva 750 zamestnancov, dnes pôsobí v Českej republike, Maďarsku, Rakúsku, Nemecku, Poľsku, na Slovensku a Ukrajine. Svoje produkty exportuje do viac ako 20 krajín sveta.

Získané skúsenosti oboch rodín Pasquale a Levente Balogha zaručujú maďarským značkám spoločností Szentkirályi a Kékkúti spoľahlivú budúcnosť a zachovanie ich národného charakteru.

Poslaním holdingu Central European Mineral Water je posilniť maďarské značky ich zameraním na spotrebiteľské potreby aj očakávania a využívať investičné príležitosti v Maďarsku aj na trhoch okolitých krajín. CEMW dodá svoje know-how v inováciách a kvalite, skúsenosti zo silne konkurenčného prostredia, zákaznícku orientáciu a produktové portfólio zamerané na zdravý životný štýl dospelých i detí.

Foto: Karlovarské minerální vody

Základným princípom expanzívnej stratégie rodiny Pasquale je spolupráca s lokálnymi partnermi a miestnym manažmentom v každej krajine, na trh ktorej vstupujú. Tradičným prístupom rodiny je tiež šetrná starostlivosť o vodné bohatstvo každej krajiny s najvyšším možným rešpektom. KMV posilňuje národné charakteristiky miestnych značiek. K uplatneniu tejto stratégie našli v Maďarsku správneho partnera v osobe Levente Balogha. Založením CEMW vznikla nová taliansko-maďarská rodinne vlastnená skupina, ktorá sa zaradila medzi vedúcich výrobcov balených minerálnych vôd v Maďarsku aj v celej strednej Európe. Levente Balogh je garanciou, že nová spoločnosť bude chrániť národný charakter vyhlásených maďarských značiek.

Pevné a finančne silné zázemie umožňuje spoločnostiam významne investovať v oblastiach rozšírenia výrobnej kapacity, posilnenia logistickej základne, ochrany životného prostredia a vývoja produktov. Očakávaná rozsiahla trhová expanzia a rozvoj výrobnej kapacity zabezpečí zachovanie pracovných miest, dokonca možno predpokladať navýšenie počtu pracovných síl. Holding CEMW so svojou materskou spoločnosťou a jej záujmami sa stáva určujúcou spoločnosťou v Európe s ročným predajom takmer 1 miliardy litrov minerálnych vôd a produktov na báze minerálnej vody.

Máme radosť, že sme v pánovi Baloghovi našli správneho partnera. Szentkirályi je skvelá firma s vysoko kvalitným portfóliom produktov. Spoločne zdieľané hodnoty, naše skúsenosti z rôznorodých trhov a tradície oboch rodín stavajú základy spoločného úspešného podnikania. Našu energiu a know-how zasvätíme ďalšej expanzii známych a obľúbených maďarských značiek minerálnych vôd na trhu v Maďarsku i v okolitých krajinách,“ hovorí Alessandro Pasquale.

Levente Balogh dodáva: „Hľadal som strategického a finančného investora pre posilnenie kapitálovej základne Szentkirályi mnoho rokov. To sa mi však nedarilo, potenciálni partneri pri vyjednávaní vždy požadovali 100% vlastníctvo. Spoločnosť KMV bola jediná, ktorej zámerom nebolo Szentkirályi len kúpiť, ale ponúkla strategické partnerstvo. Výsledkom je, že sme v Szentkirályi získali strategického investora, a ja som sa stal spolumajiteľom. Obaja partneri so silným kapitálovým základom majú za cieľ konsolidovať nielen maďarský, ale aj stredoeurópsky trh prémiových minerálnych vôd a poskytnúť potrebný kapitál k rozvoju spoločného podnikania. Je to historický okamih nielen preto, že Kékkúti bude mať opäť maďarského spoluvlastníka, ale aj holding Central European Mineral Water bude mať maďarského spolumajiteľa a prezidenta.

Ako finančný poradca pre Szentkirályi a rodinu Balogh pracoval Unicredit Hungary, právne služby im poskytli kancelárie Fekete Law Office a DSS Partners. Na strane KMV zaisťovala finančné poradenstvo KBC Securities a právne služby poskytovali kancelárie Lakatos, Köves és Társai ügyvéd Iroda a Kocián Šolc a Balaštík Studio. Spoločnosť Deloitte vykonala finančný a daňový audit (due diligence).

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať