Dolár vzrástol voči euru i libre, podporila ho ekonomika USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
Foto: Shutterstock

LONDÝN 4. mája (WEBNOVINY) – Americký dolár v pondelok už druhý deň po sebe posilňoval. Pomohli mu údaje naznačujúce, že ekonomika USA sa pravdepodobne po období oslabenia opäť stabilizuje.

Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien, stúpol o 0,3 percenta na 95,532 bodu. Euro voči doláru oslabilo o 0,6 percenta na 1,1133 USD/EUR, čiže ustúpilo z minulotýždňového dvojmesačného maxima 1,1290 USD/EUR.

Britská libra v pondelok oproti doláru klesla o 0,3 percenta na desaťdňové minimum 1,5102 USD/GBP. Negatívne na britskú menu pôsobil predpoklad, že vo štvrtkových parlamentných voľbách vo Veľkej Británii ani jedna strana nezíska absolútnu väčšinu a výsledkom bude nefunkčný parlament.

Stredoeurópske meny oproti euru v pondelok posilnili. Obchodníci totiž uviedli, že výhľad ekonomík regiónu zostáva dobrý, hoci indexy nákupných manažérov (PMI) ukázali spomalenie rastu aktivity priemyselných sektorov Poľska, Maďarska a Česka. Poľský zlotý do 14:59 SELČ stúpol o 0,76 percenta na 4,044 PLN/EUR, maďarský forint posilnil o 0,3 percenta na 303,320 HUF/EUR a česká koruna vzrástla o 0,1 percenta na 27,380 CZK/EUR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať