Zväz automobilového priemyslu má nové vedenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Zväz automobilového priemyslu

BRATISLAVA 4. mája (WBN/PR) – Novým prezidentom Zväzu automobilového priemyslu SR sa stal prof. Juraj Sinay. Vo funkcii vystriedal Jaroslava Holečka, ktorý po 3 rokoch opúšťa vedúcu pozíciu a ďalej bude pôsobiť na pozícii výkonného viceprezidenta. Spolu s novým prezidentom Valné zhromaždenie ZAP SR 22. apríla nanovo zvolilo aj viceprezidentov, Výkonný výbor a Dozornú radu ZAP SR.

Prof. Sinay k svojmu vymenovaniu povedal: „V rámci Zväzu automobilového priemyslu pôsobí veľmi kvalitný tím ľudí. Okrem novo vymenovaného vedenia sú to zástupcovia rôznych členských organizácií, ktorí fungujú v pracovných komisiách a pomáhajú napĺňať stanovené ciele. Rád by som zachoval kontinuitu vykonaného úsilia aj počas môjho mandátu. Verím, že efektívny a kvalitný automobilový priemysel je kľúčom ku konkurencieschopnej a prosperujúcej Slovenskej republike.“ Nový šéf zväzu predstavil 9 hlavných cieľov, ktoré nadväzujú na doterajšiu stratégiu. Novinkou je zameranie na podporu využitia alternatívnych zdrojov energie v automobilovom priemysle. Elektromobilita pritom bude, popri vede a výskume, priamo v gescii prezidenta.

Nové vedenie od 22. 4. 2015:

Prezident:

prof. Ing. Juraj Sinay – veda a výskum, elektromobilita a vzťahy s verejnosťou

Viceprezidenti:

Ing. Jaroslav Holeček – vzdelávanie a pracovné právo a BOZP

Ing. Pavol Prepiak – import automobilov a technická a dopravná legislatíva

prof. Ing. Ľubomír Šooš – životné prostredie a financie

Ing. Alexander Matušek – rozvoj dodávateľov a podnikateľské prostredie.

Výroba automobilov za rok 2014

Význam automobilového priemyslu pre slovenské hospodárstvo vykresľujú aj ekonomické ukazovatele. Jeho podiel na celkovej priemyselnej výrobe Slovenska je 43 %. Podiel automobilovej výroby na priemyselnom exporte dosiahol 35 %, čo je 17 miliárd eur. Automobilový priemysel zamestnáva viac ako 80 000 ľudí a vrátane indukovaných pracovných miest je to viac ako 200 000 zamestnancov.

Zväz automobilového priemyslu po prvý krát uverejnil oficiálne výsledky výroby automobilov za rok 2014. Vlani na našom území 3 výrobné podniky vyrobili 971 160 automobilov. Slovensko je naďalej automobilovou veľmocou s počtom 178 vyrobených automobilov za tisíc obyvateľov.

Tento rok očakávame, že výroba presiahne počet 980 tisíc vozidiel. Slovenskí výrobcovia majú vyvážené portfólio výrobkov a preto by ich možné negatívne geopolitické a ekonomické vplyvy nemali výrazne zasiahnuť,“ prognózoval Juraj Sinay. Za prvý štvrťrok 2015 bolo u nás vyrobených 265 000 kusov vozidiel. Podobný výsledok môžeme očakávať aj v druhom štvrťroku. V druhej polovici roka je výroba už zvyčajne slabšia z dôvodu celozávodných dovoleniek a sviatkov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať