Eurokomisia zhoršila prognózu Grécka, dlhy majú narásť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Grécko
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRUSEL 5. mája (WEBNOVINY) – Európska komisia (EK) v utorok výrazne zhoršila prognózu vývoja gréckej ekonomiky a verejných financií. Po vlaňajšom raste o 0,8 percenta má tento rok ekonomika posilniť iba o 0,5 percenta pred tým, ako v roku 2016 zrýchli na 2,9 percenta.

Rozpočtový prebytok má byť výrazne menší

Predchádzajúci odhad počítal s tohtoročným posilnením výkonu gréckej ekonomiky o 2,5 percenta a v budúcom roku o 3,6 percenta. Pozitívny trend vo vývoji ekonomiky narušila neistota po vyhlásení predčasných volieb v decembri, uviedla komisia. Neistotu podľa nej prehlbuje aj nejednoznačný postoj novej gréckej vlády k záväzkom v rámci podporných programov od EÚ a Medzinárodného menového fondu (MMF).

Podľa aktuálnej prognózy má Grécko v tomto roku vykázať primárny rozpočtový prebytok, čo je ukazovateľ očistený o náklady spojené s obsluhou verejného dlhu, na úrovni 2,1 percenta hrubého domáceho produktu (EK). To je výrazne menej ako skorší odhad 4,8 percenta HDP. Odhad primárneho prebytku za rok 2016 komisia zhoršila na 1,8 percenta HDP z pôvodne uvádzaných 5,2 percenta.

Juncker vyzýva Grécko k výraznejším činom

Atény musia pristúpiť k výraznejším krokom, aby dosiahli kompromis s veriteľmi. Odchod Grécka z eurozóny však nie je možnosťou, vyhlásil Juncker.

Predstavitelia Grécka, ECB, MMF a EK od minulého štvrtka rokujú o predbežnej dohode, ktorá by riešila problémy zadlženého Grécka.

„Grécko musí urobiť výrazné kroky naším smerom a my potom budeme pripravení adekvátnym spôsobom odpovedať na tie kroky, ktoré nemajú možnosť nepodniknúť,“ povedal Juncker. Zároveň poznamenal, že každý by si mal uvedomiť, že európska hospodárska a menová únia je neodvolateľná. „Preto … grexit nie je možnosťou,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jean-Claude Juncker
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia