Eurokomisia zlepšila prognózu hospodárskeho rastu Slovenska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Práca výroba hala
Foto: ilustračné, SITA/Erik Ďuriš

BRATISLAVA 5. mája (WEBNOVINY) – Európska komisia sa po jesennom krotení optimizmu v súvislosti so slovenským hospodárskym rastom opäť vracia k pozitívnejším číslam. Kým na jeseň Brusel znížil odhad rastu slovenskej ekonomiky na rok 2015 o 0,6 percentuálneho bodu na 2,5 percenta, v aktuálnej jarnej prognóze svoj odhad opäť navýšil na tri percentá.

Mierne optimistickejšie sa pozerá aj na rok 2016, pre ktorý prognózu hospodárskeho rastu krajiny komisia navýšila o 0,2 percentuálneho bodu na 3,4 percenta.

„Domáca spotreba by mala pokračovať v posilňovaní a mala by tak zostať hlavným motorom hospodárskeho rastu,“ konštatuje v jarnej ekonomickej prognóze, zverejnenej v utorok, Európska komisia. Súkromná spotreba by tak podľa Bruselu mala naďalej ťažiť z rastúcich reálnych príjmov, rastúcej zamestnanosti a zvyšujúcej sa spotrebiteľskej dôvery.

Rásť by mala aj investičná aktivita

„Tieto faktory by mali naďalej podporovať rast súkromnej spotreby, ktorá môže byť taktiež posilnená sériou reforiem na trhu práce, ktoré vstupujú do platnosti v roku 2015, vrátane zvyšovania minimálnej mzdy či redukcie odvodov platených nízkopríjmovými zamestnancami,“ píše sa v prognóze.

Zaostávať by nemala ani investičná aktivita. Plánovaná expanzia v automobilovom a telekomunikačnom priemysle spolu s pokračujúcou výstavbou cestnej infraštruktúry by tak podľa Bruselu mali prispieť k ďalšiemu rastu investícií o 4,6 percenta v roku 2015 a 3,7 percenta v roku 2016. Na druhej strane slovenské hospodárstvo nemôže podľa Bruselu stále čakať silnejšiu podporu zo zahraničia. Externý dopyt by sa totiž mohol oživiť až v roku 2016.

Spomínané zlepšenie podmienok na trhu práce by sa podľa komisie malo prejaviť v poklese miery nezamestnanosti v tomto roku na 12,1 percenta a v budúcom roku na 10,8 percenta. Pri cenovom vývoji Brusel očakáva pokračovanie útlmu z minulého roka, kedy by spotrebiteľské ceny mali aj v tomto roku mierne klesnúť o 0,2 percenta. Oživenie rastu cien Európska komisia Slovensku predpovedá až v roku 2016, kedy by mali stúpnuť o 1,4 percenta.

Komisia očakáva pokles deficitu

Brusel zároveň dôveruje Slovensku, že bude pokračovať v postupnej konsolidácii verejných financií. Deficit hospodárenia verejnej správy by mal podľa jarnej prognózy klesať z vlaňajších 2,9 percenta hrubého domáceho produktu na 2,7 percenta v roku 2015 a v roku 2016 bez ďalších opatrení na 2,5 percenta výkonu ekonomiky. V tomto aj budúcom roku tak komisia mierne znížila odhad deficitu verejných financií Slovenska o 0,1 percenta hrubého domáceho produktu.

Verejné financie by totiž podľa Bruselu mali v tomto roku ťažiť z rastúcej súkromnej spotreby a zvyšovaniu efektívnosti výberu daní, čo má viesť k rastu výberu dane z pridanej hodnoty. Rast príjmov z korporátnych daní má naopak podporiť zvyšujúca sa ziskovosť podnikov a tiež rozšírenie daňovej bázy.

Negatívny vplyv na rozpočet bude mať naopak daňová podpora výskumu a vývoja a taktiež zníženie zdravotných odvodov pre nízkopríjmových zamestnancov. Otázkou však podľa Bruselu zostáva aj vplyv avizovaného druhého sociálneho balíka Ficovej vlády, z ktorého zatiaľ konkrétne opatrenia nie sú známe.

Verejný dlh by sa mal podľa prognózy Európskej komisie v ďalších rokoch držať pod hranicou 54 percent výkonu ekonomiky. Z vlaňajších 53,6 percenta hrubého domáceho produktu by mal podľa prognózy v tomto roku mierne klesnúť na 53,4 percenta a v roku 2016 by mal byť na úrovni 53,5 percenta hrubého domáceho produktu.

Kažimír potvrdil konsolidačné plány

Zverejnenú prognózu si minister financií Peter Kažimír pochvaľuje. Ako uviedol na utorňajšej tlačovej konferencii, podľa neho prináša dobré správy pre Európu, eurozónu a kľúčovo aj pre Slovensko. Vychádza pritom podľa neho z úspešnej jari, ktorá z hľadiska hospodárskeho vývoja bola podľa Kažimíra jednou z najlepších od začiatku krízy v roku 2009.

Minister zároveň potvrdil avizované konsolidačné plány, podľa ktorých by sa mal deficit verejných financií v budúcom roku znížiť pod dve percentá hrubého domáceho produktu. „Bezpečne zotrvávame na ceste k vyrovnanému hospodáreniu. Napriek tomu, že sa blížia voľby, my chceme konsolidovať,“ vyhlásil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Kažimír
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia