Grécko robí ďalší ústupok, chce urýchliť privatizáciu letísk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grécko
Foto: SITA/ AP

ATÉNY 5. mája (WEBNOVINY) – Grécko sa chce s nemeckou spoločnosťou Fraport, ktorá zvíťazila v tendri na prenájom domácich letísk, urýchlene dohodnúť na podmienkach kontraktu za 1,2 miliardy eur. Investorom tiež plánuje opätovne ponúknuť majoritný 67-percentný podiel v najväčšom gréckom prístave Piraeus. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na vysokopostaveného predstaviteľa gréckej privatizačnej agentúry (HRADF).

Plánované zrýchlenie kľúčových privatizačných projektov môže znamenať najnovší ústupok gréckej vlády v snahe zabezpečiť si ďalšiu finančnú pomoc od EÚ a Medzinárodného menového fondu (MMF).

Predaje, o ktorých rozhodol bývalý vládny kabinet, vláda premiéra Alexisa Tsiprasa po svojom nástupe k moci spochybňovala. Grécke ministerstvá financií, dopravy a hospodárstva, ktoré zodpovedajú za predaj spomenutých aktív, medializované informácie nekomentovali.

„Otázka regionálnych letísk sa uzatvorí okamžite,“ uviedol pod podmienkou anonymity predstaviteľ privatizačnej agentúry a dodal, že oznámenie dohody možno očakávať do 15. mája. Atény tiež podľa neho plánujú v najbližších dňoch osloviť investorov, ktorí postúpili do užšieho výberu v súťaži o majoritný podiel v prístave Piraeus. Záujemcov vyzve, aby predložili záväzné ponuky na kúpu 51-percentného podielu s možnosťou zvýšiť ho počas nasledujúcich piatich rokov na 67 percent, dodal predstaviteľ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať