Grécko prezradilo, prečo sa nevie s veriteľmi dohodnúť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Grecko
Foto: Facebook/greece

ATÉNY 6. mája (WEBNOVINY) – „Závažné“ politické nezhody medzi Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom (MMF) bránia tomu, aby Grécko dosiahlo kompromis s veriteľmi. V utorok to uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na gréckeho vládneho predstaviteľa.

„Vážne rozpory medzi EÚ a MMF tvoria prekážky a veľké riziká pre rokovania,“ uviedol vládny predstaviteľ. „Výsledkom je, že inštitúcie majú červené hranice všade: v oblasti dôchodkov, pracovného trhu (MMF) a primárneho prebytku (Európska komisia). Na takomto základe nemôže vzniknúť dohoda. Zodpovednosť padá výlučne na inštitúcie a ich slabiny v oblasti spolupráce,“ dodal.

Tieto vyjadrenia sú za posledné týždne najvážnejším vyostrením rétoriky gréckej vlády voči veriteľom. Podľa gréckeho vládneho predstaviteľa je MMF neústupný v otázke reforiem dôchodkového systému a trhu práce, čomu sa Atény bránia. Na druhej strane Európska komisia trvá na dodržaní cieľa v oblasti primárneho rozpočtového prebytku.

Podľa slov gréckeho predstaviteľa chce MMF zabezpečiť udržateľnosť gréckeho dlhu tým, že sa časť z neho odpíše. EK s tým však podľa neho nesúhlasí. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble však poprel, že by MMF mal takýto postoj.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Wolfgang Schäuble
Firmy a inštitúcie MMF Medzinárodný menový fond