Atény uhradili splátku, od bohatých rodín chcú viac peňazí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grécko
Foto: SITA, AP

ATÉNY 6. mája (WEBNOVINY) – Grécko v stredu splatilo 200 miliónov eur z úveru, ktorý mu poskytol Medzinárodný menový fond (MMF). Dlžnú čiastku tak Atény uhradili v termíne splatnosti. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na gréckeho predstaviteľa oboznámeného s problematikou.

Aténam sa míňajú peniaze rýchlo

„Je to vybavené, peniaze sú na ceste,“ uviedol predstaviteľ pod podmienkou anonymity. So splatením dlžnej čiastky sa počítalo, väčší problém pre krajinu však môže byť splátka vo výške 750 miliónov eur, ktorú má Grécko zaplatiť MMF 12. mája, uviedla agentúra Reuters.

Aténam sa rýchlo míňajú peniaze a od partnerov v eurozóne a MMF preto potrebujú získať zostávajúcu časť z úverového programu. Ak Grécko medzinárodných veriteľov nepresvedčí o dôveryhodnosti svojich reformných plánov, hrozí, že mu neuvoľnia zadržiavanú splátku finančnej pomoci. Rokovania viaznu na postoji Atén, ktoré sa bránia škrtom v penziách a reformám pracovného trhu. Tieto opatrenia sú totiž v rozpore s predvolebnými sľubmi vlády ľavicového gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa.

Gréci chcú od bohatých rodín vyššie dane

Grécka vláda v snahe získania ďalších peňazí od veriteľov navrhla zavedenie špeciálneho zdanenia 500 najbohatších rodín v krajine. Informovali o tom v stredu nemecké noviny Bild, pričom sa odvolali na nový zoznam reforiem, ktoré Grécko predložilo skupine ministrov financií krajín eurozóny (Eurogroup).

Grécko uviazlo v rokovaniach s Medzinárodným menovým fondom (MMF) a EÚ, pričom sa s veriteľmi pokúša dohodnúť na reformách výmenou za ďalšiu finančnú pomoc. V rokovaniach však zatiaľ výrazný pokrok nenastal a Grécko tak je na pokraji bankrotu.

Zoznam reforiem vypracovaný gréckym ministerstvom financií podľa novín Bild zahŕňa aj zvýšenie dane pre pracujúcich, ktorých príjem presahuje 30-tisíc eur ročne. Taktiež by sa mala zvýšiť daň na luxusné tovary, napríklad drahé automobily. Vláda podľa dostupných informácii plánuje taktiež zdaniť luxusné zájazdy na dovolenkové grécke ostrovy.

Vláda chce tiež dosiahnuť poctivejšie správanie sa občanov pri platení daní. Atény preto plánujú zaviesť pravidlo, podľa ktorého bude možné uskutočniť platby nad 70 eur jedine platobnou kartou. O takejto platbe totiž vzniká záznam.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MMF Medzinárodný menový fond