Kažimír si hovorí jarný minister, zaostrí na Enel a Telekom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prezident Andrej Kiska poveril dočasným vedením ministerstva hospodárstva súčasného ministra financií Petra Kažimíra, ktorý nahradil Pavla Pavlisa (vzadu). Pri vymenovaní bol u prezidenta aj premiér Robert Fico. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 6. mája (WEBNOVINY) – Prezident SR Andrej Kiska poveril dočasným vedením Ministerstva hospodárstva SR (MH) ministra financií Petra Kažimíra.

„Môj pobyt na ministerstve hospodárstva bude krátky, ale intenzívny. Bol by som rád májovým ministrom hospodárstva, alebo jarný. Budem tam na pár týždňov,“ povedal po vymenovaní do funkcie Kažimír, ktorý nevedel bližšie konkretizovať, kedy by mohlo mať ministerstvo hospodárstva svojho nového šéfa.

Kažimír plánuje riešiť Slovenské elektrárne a Slovak Telekom

Jednou z agend, ktorým sa chce Kažimír venovať počas svojho pôsobenia v rezorte hospodárstva, je aj predaj 66-percentného podielu Slovenských elektrární, ktorý spustila ešte v minulom roku talianska spoločnosť Enel.

„Budem riešiť veľmi horúce agendy. Tá najhorúcejšia je predaj podielu v Slovak Telekome. Enel je záležitosť, ktorá sa momentálne rieši, a jej uzatvorenie predpokladám do letných prázdnin,“ povedal Kažimír.

Nový minister zmietol Ficove slová zo stola

Minister financií a súčasný šéf rezortu hospodárstva odmietol špekulácie, že by mohol štát kúpiť od Talianov podiel v elektrárňach za peniaze z bankového odvodu. Túto možnosť naznačil premiér Robert Fico. „Ja to úplne vylučujem. Určite sa nebude odvod používať na takéto veci,“ konštatoval Kažimír.

Bývalý minister hospodárstva Pavol Pavlis sa po necelom roku vo funkcii vrátil do poslaneckých lavíc. Parlament opustil poslanec za Smer-SD Antonín Cicoň, ktorý Pavlisa zastupoval ako náhradník.

Pavlis oznámil svoju rezignáciu koncom apríla. Dôvodom bolo zadanie upratovacích služieb pre firmu SITIS, ktorú vedie Pavlisov rodinný príslušník. Pavlis je piatym ministrom vlády Roberta Fica, ktorý funkciu opúšťa. Minulý rok Fico vymenil ministra školstva Dušana Čaploviča a ministra hospodárstva Tomáša Malatinského, na miesto ktorého nastúpil práve Pavlis. Na jeseň odstúpila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská pre kauzu nákupu CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu. V tom istom čase z vlády odišiel aj Peter Pellegrini, ktorý sa stal predsedom NR SR po Pavlovi Paškovi.

Zmeny v druhej vláde Roberta Fica

4. apríla 2012

Prezident Ivan Gašparovič vymenoval novú vládu, 13 ministrov na čele s premiérom Robertom Ficom. Ministrom obrany sa stal Martin Glváč, ministrom vnútra Robert Kaliňák, ministrom financií Peter Kažimír, ministrom zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ministrom spravodlivosti Tomáš Borec, ministrom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek, ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, ministrom školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič a šéfkou rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Ministrom kultúry sa stal Marek Maďarič, ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek a šéfom rezortu životného prostredia Peter Žiga. Ministrom hospodárstva sa stal Tomáš Malatinský.

3. júla 2014

Prezident Andrej Kiska prijal demisie ministra hospodárstva Tomáša Malatinského a šéfa rezortu školstva Dušana Čaploviča, ktorí ho o to požiadali 2. júla. Obaja vo funkciách skončili po dohode s premiérom Robertom Ficom. Za nového ministra hospodárstva prezident Kiska vymenoval dovtedajšieho štátneho tajomníka tohto rezortu Pavla Pavlisa. Novým ministrom školstva sa stal Peter Pellegrini, ktorý bol štátnym tajomníkom rezortu financií.

6. novembra 2014

Prezident SR Andrej Kiska prijal demisiu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej, za nového šéfa rezortu vymenoval doterajšieho štátneho tajomníka Viliama Čisláka. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská podala demisiu 3. novembra. Dôvodom boli medializované informácie o nákupe drahšieho CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Zvolenská sa vzdala funkcie po tom, čo ju k tomu vyzval premiér Robert Fico.

25. novembra 2014

Prezident SR Andrej Kiska prijal demisiu ministra školstva Petra Pellegriniho, za nového šéfa rezortu školstva vymenoval Juraja Draxlera. Stalo sa tak po zmenách, ktoré nastali v Národnej rade SR a vo vláde SR, keď Pavol Paška a Renáta Zmajkovičová odstúpili zo svojich postov predsedu a podpredsedu NR SR pre kauzu predraženého nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou. Pašku vo funkcii predsedu NR SR nahradil Peter Pellegrini.

6. mája 2015

Prezident Andrej Kiska prijal abdikáciu ministra hospodárstva Pavla Pavlisa. Riadením rezortu hospodárstva poveril prezident Kiska podpredsedu vlády a ministra financií Petra Kažimíra, keďže Smer-SD zatiaľ za Pavlisa nenašiel náhradu. Pavol Pavlis oznámil svoju rezignáciu 21. apríla 2015. Dôvodom bolo zadanie upratovacích služieb pre firmu SITIS, ktorú vedie Pavlisov rodinný príslušník.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaDušan ČaplovičIvan GašparovičJán PočiatekJán RichterĽubomír JahnátekMarek MaďaričMartin GlváčMiroslav LajčákPavol PaškaPavol PavlisPeter KažimírPeter PellegriniPeter ŽigaRenáta ZmajkovičováRobert FicoRobert KaliňákTomáš BorecTomáš MalatinskýZuzana Zvolenská
Firmy a inštitúcie EnelMH Ministerstvo hospodárstva SRSE Slovenské elektrárneSlovak Telekom