Rusi a Slováci budú v energetike spolupracovať i naďalej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 6. mája (WEBNOVINY) – Rusko-slovenská spolupráca v oblasti energetiky bude pokračovať. Rusi deklarovali v rámci medzivládnej komisie pre hospodársku spoluprácu, že sú pripravení naďalej spolupracovať so Slovenskom, či už v oblasti plynárenstva alebo jadrovej energetiky.

„V oblasti plynárenstva slovenská strana vyjadrila na komisii znepokojenie v spojitosti so znížením denných dodávok ruského zemného plynu do Slovenskej republiky, ktoré boli od septembra 2014 do marca 2015. Obe strany však vyjadrili záujem pokračovať v dlhodobej spolupráci v oblasti spoľahlivých dodávok plynu a tranzitu plynu,“ informovalo Ministerstvo hospodárstva SR.

Eustream má záujem pokračovať v dialógu s Rusmi

Slovenské ministerstvo vyjadrilo presvedčenie, že ďalšie dodávky ruského plynu na Slovensko budú v súlade so záväzkami strán v rámci existujúceho kontraktu medzi Gazpromom a Slovenským plynárenským priemyslom. V rámci medzivládnej komisie prebehli aj rokovania medzi prevádzkovateľmi prepravných plynových sietí.

„Slovenský prevádzkovateľ, firma Eustream, potvrdila pripravenosť a záujem v pokračovaní dialógu s ruskými partnermi o perspektívach infraštruktúrnych projektov v oblasti plynárenstva s cieľom zabezpečenia spoľahlivosti dodávok ruského zemného plynu pre Slovenskú republiku a iné európske štáty,“ dodal rezort hospodárstva.

Rusi majú záujem takmer o všetko

V oblasti jadrovej energetiky majú Rusi záujem takmer o všetko. Deklarovali pripravenosť pomôcť pri dostavbe tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce, pri modernizácii jadrových blokov v Jaslovských Bohuniciach či pri výstavbe nového jadrového zdroja taktiež v Bohuniciach.

„Obe strany vyjadrili zainteresovanosť na pokračovaní plynulých a dlhodobých dodávok jadrového paliva pre prevádzkované aj nové bloky na Slovensku počas celej doby ich prevádzky,“ doplnilo ministerstvo hospodárstva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia