Gréci neustúpia vo všetkom, Tsípras telefonoval s Putinom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Grécko
Foto: SITA/ AP

BRUSEL 7. mája (WEBNOVINY) – Grécko vyzvalo medzinárodných veriteľov, aby rešpektovali, že v oblasti trhu práce a dôchodkov existujú pre Atény neprekročiteľné hranice. Vyhlásil to vo štvrtok hovorca vlády Gabriel Sakellaridis. Atény prejavili ústretovosť, keď v rokovaniach nezdôrazňovali svoju kľúčovú požiadavku, ktorou je uľahčenie podmienok splácania dlhu, ústupky sú ale potrebné na oboch stranách, zdôraznil hovorca.

Gréci nepôjdu za svoje červené čiary

„(Veriteľské) inštitúcie by nemali očakávať, …že vláda ustúpi vo všetkom… Keď rokujete, ústupky by mali byť obojstranné,“ povedal na tlačovej konferencii Sakellaridis. „Nechceme ísť za hranice toho, čo považujeme za červené čiary… Je jasné, že nemôžme znižovať dôchodky,“ zdôraznil.

Možnosť, že dohodu by mohlo priniesť v pondelok zasadnutie ministrov financií členských štátov eurozóny, veritelia podľa agentúry Reuters vylučujú. Schôdzka Euroskupiny by však mohla prispieť k tomu, aby Európska centrálna banka (ECB) zmiernila podmienky čerpania núdzových úverov domácim bankám a tým krajine uľahčila prístup k likvidite, povedal Sakellaridis.

Veritelia odmietajú obvinenia Grékov

Grécko obvinilo medzinárodných veriteľov z toho, že rozdiely medzi nimi znemožňujú dohodu o pomoci Grécku. EK, ECB aj MMF obvinenia odmietajú a v spoločnom stanovisku uviedli, že sledujú rovnaký cieľ, ktorým je pomoc Grécku dosiahnuť finančnú stabilitu a rast.

„Inštitúcie pokračujú v úzkej spolupráci smerom k dosiahnutiu cieľa. Všetky tri inštitúcie pracujú tvrdo na dosiahnutí konkrétneho pokroku 11. mája,“ uvádza sa v stanovisku veriteľov.

Grécky vládny predstaviteľ v utorok uviedol, že „závažné“ politické nezhody medzi Európskou úniou a MMF bránia tomu, aby Grécko dosiahlo kompromis s veriteľmi. „Vážne rozpory medzi EÚ a MMF tvoria prekážky a veľké riziká pre rokovania,“ uviedol vládny predstaviteľ.

„Výsledkom je, že inštitúcie majú červené hranice všade: v oblasti dôchodkov, pracovného trhu (MMF) a primárneho prebytku (EK). Na takomto základe nemôže vzniknúť dohoda. Zodpovednosť padá výlučne na inštitúcie a ich slabiny v oblasti spolupráce,“ dodal.

Detaily telefonátu Tsíprasa s Putinom neuviedli

Grécky premiér Aléxis Tsípras sa vo štvrtok telefonicky spojil s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Potvrdil to úrad vlády v Aténach, no ďalšie detaily neponúkol. Stalo sa tak dva dni pred Tsíprasovým príchodom do Moskvy na očakávané oslavy 70. výročia porážky fašizmu.

Tsípras, ktorého krajina bojuje s vážnymi hospodárskymi i finančnými problémami, pritom v Moskve bol už v apríli. Žiadne konkrétne výsledky jeho rokovaní s Putinom známe dodnes nie sú. Obe strany však popreli možný grécky záujem o ruskú finančnú pomoc.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Aléxis Tsípras