Gréci si myslia, že spravili dosť, ustúpiť majú veritelia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grécko
Foto: Ilustračné, SITA/AP

ATÉNY 13. mája (WEBNOVINY) – Cieľom Grécka je dohoda s veriteľmi a krajina nemá v pláne predčasné voľby ani referendum. V stredu to uviedol grécky minister vnútra Nikos Voutsis pre Mega TV. „Pracujeme na poctivom kompromise,“ povedal Nikos Voutsis. „Bezprostredne nemáme v pláne referendum, prípadne voľby,“ vyhlásil.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble označil pokrok v rokovaniach s Aténami za malý až žiadny, s výnimkou toho, že sa zlepšilo počasie. „Ak si grécka vláda myslí, že musia uskutočniť referendum, nech majú referendum… Gréckym obyvateľom by to dokonca mohlo pomôcť pri rozhodovaní, či sú pripravení akceptovať to, čo je potrebné, alebo či chcú niečo iné,“ zdôraznil Schäuble.

Gréci si myslia, že urobili dosť

Grécko ponúklo veriteľom čo len mohlo a teraz je rad na EÚ a Medzinárodnom menovom fonde (MMF), aby pomohli preklenúť náročnú situáciu, ktorá nastala v rokovaniach o reformách, za ktoré by Grécko malo získať finančné prostriedky. V utorok to podľa gréckeho vládneho predstaviteľa povedal grécky premiér Alexis Tsipras členom svojho kabinetu.

„Grécka strana zatiaľ úplne splnila to, čo je v záveroch zasadnutia Eurogroup (skupina ministrov financií krajín eurozóny) z 20. februára. Smerom k európskym partnerom sme urobili toľko krokov, koľko bolo možné a v praxi sme ukázali, rešpekt k procedúram, pravidlám a rámcu eurozóny,“ povedal vládny predstaviteľ, ktorý uviedol Tsiprasove stanovisko. „Teraz sú na rade naši partneri, aby prijali nevyhnutné kroky a ukázali, že rešpektujú demokratický mandát od ľudí,“ doplnil.

Krajina je opäť v recesii

Hrubý domáci produkt krajiny (HDP) sa v období január až marec zmenšil o 0,2 percenta po medzikvartálnom poklese o 0,4 percenta v poslednom štvrťroku vlaňajška. Vyplýva to zo sezónne upravených údajov, ktoré zverejnil v stredu grécky štatistický úrad (Elstat).

Grécka ekonomika sa opäť dostala do recesie. Za recesiu sa zvyčajne považuje medzikvartálne oslabenie výkonu ekonomiky v dvoch za sebou nasledujúcich štvrťrokoch. V medziročnom porovnaní grécky HDP v prvom kvartáli spomalil rast na 0,3 percenta z úrovne 1,3 percenta v posledných troch mesiacoch minulého roka.

Grécka ekonomika sa vlani po šiestich rokoch poklesu vrátila k rastu. Politická nestabilita v závere minulého roka však viedla k vypísaniu predčasných parlamentných volieb a víťazstvu ľavice, ktorá odmieta politiku úsporných opatrení, čo spôsobilo, že v posledných mesiacoch je hospodárstvo opäť pod tlakom.

Vláda gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa od januárového nástupu do úradu neúspešne rokuje s veriteľmi o ďalšej finančnej pomoci výmenou za reformy. Dohoda stále nie je na dosah a bez odblokovania pomoci krajine v najbližších týždňoch hrozí platobná neschopnosť.

S letom by mohla prísť aj dohoda

„Pokles gréckeho hrubého domáceho produktu v prvom kvartáli pokračoval v dôsledku oslabenia podnikateľskej dôvery, viaznucich rokovaní medzi vládou a veriteľmi a zhoršujúcich sa podmienok s likviditou,“ uviedol Nikos Magginas, hlavný ekonóm National Bank of Greece. Pre grécku ekonomiku bude rozhodujúci tretí kvartál, ktorý sa kryje s letnou turistickou sezónou a mohol by priniesť dohodu Grécka s EÚ a Medzinárodným menovým fondom (MMF), dodal ekonóm.

Grécko sa v roku 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a krajina musela požiadať o finančnú pomoc. Od EÚ a MMF Atény získali dva úverové programy v celkovom objeme 240 miliárd eur. Poslednú splátku 7,2 miliardy eur z existujúceho programu veritelia odmietajú uvoľniť až do zhodnotenia reformných plánov novej vlády.

O Grécku v pondelok rokovali ministri financií členských štátov eurozóny. Euroskupina po zasadnutí v Bruseli konštatovala, že v rozhovoroch nastal pokrok, upozornila však, že pri prekonávaní rozdielov, ktoré bránia komplexnej dohode s veriteľmi, je potrebné vynaložiť väčšie úsilie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Aléxis TsíprasWolfgang Schäuble