Kontrolný úrad odmieta Figeľovu kritiku o Váhostave

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Váhostav
Foto: Ilustračné, SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 13. mája (WEBNOVINY) – Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ) odmieta viaceré tvrdenia podpredsedu NR SR Jána Figeľa, ktorými kritizuje činnosť úradu, ako nepravdivé, nenáležité, nepodložené a zavádzajúce. NKÚ sa nepozdáva Figeľova kritika úradu najmä v súvislosti s problematikou výstavby diaľnic a osobitne s riešením zodpovednosti za vzniknutú situáciu v spoločnosti Váhostav-SK.

„Naposledy tu bola kauza Váhostav-SK, a keby NKÚ len pri tejto kauze konal tak, ako ho oprávňoval nielen zákon, ale aj zmluvy pri dielach na diaľniciach, tak mohol kontrolovať nielen prítok peňazí do Váhostavu-SK, ale aj ďalšie pokračovanie,“ povedal nedávno predseda KDH Figeľ.

NKÚ tvrdí, že vykonával a vykonáva kontrolnú činnosť systematicky a plánovite. NKÚ považuje nepravdivé vyjadrenia Figeľa ako zámer v súvislosti s nadchádzajúcou voľbou predsedu úradu za každú cenu znevážiť prácu súčasného vedenia a jej výsledky uplatnením princípu, že „opakovaná lož sa stáva pravdou“.

Úrad nebol oprávnený vykonávať kontrolu

NKÚ v stanovisku, ktoré poskytol agentúre SITA konštatuje, že jeho kontrolnú pôsobnosť neurčuje želanie podpredsedu NR SR, ale Ústava SR a zákon o Najvyššom kontrolnom úrade SR.

„Najvyšší kontrolný úrad SR zdôrazňuje, že v kontrolnej činnosti postupuje striktne v súlade so svojim postavením a pôsobnosťou podľa Ústavy SR a zákona o Najvyššom kontrolnom úrade SR,“ zdôrazňuje NKÚ s tým, že Váhostav-SK je súkromná akciová spoločnosť, v predchádzajúcom období bez majetkovej účasti štátu, a ako taká podľa Ústavy SR a zákona o Najvyššom kontrolnom úrade SR nebola v kontrolnej pôsobnosti Najvyššieho kontrolného úradu SR a úrad v nej nebol oprávnený vykonávať kontrolu.

„Takéto oprávnenia podľa príslušných všeobecne záväzných predpisov majú orgány činné v trestnom konaní a daňové orgány,“ zdôraznil úrad.

Úrad nemá sankčné právomoci

V strategickom zámere a ročnom pláne kontrolnej činnosti Najvyššieho kontrolného úradu SR je „doprava“ a v jej rámci aj problematika výstavby diaľnic začlenená ako jedna z ťažiskových tém.

„V roku 2013 NKÚ SR vykonal v Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s. kontrolu vynakladania verejných prostriedkov na výstavbu diaľnic realizovaných v rokoch 2011-2012. Účelom kontroly bolo preveriť uzatváranie zmlúv, dodržanie zmluvných podmienok a hospodárnosť vynakladania verejných prostriedkov pri výstavbe diaľnic. V roku 2014 vykonal kontrolu vynakladania verejných prostriedkov na výstavbu, rekonštrukcie, opravy a údržbu diaľnic, ktorej účelom bolo preveriť správnosť, preukázateľnosť, hospodárnosť a efektívnosť čerpania finančných prostriedkov v Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s.,“ informuje NKÚ.

Z vykonaných kontrol Najvyšší kontrolný úrad kontrolovanému subjektu predložil odporúčania zamerané na riešenie zistených nedostatkov. Najvyšší kontrolný úrad však nemá sankčné právomoci. „V súlade so zákonom o Najvyššom kontrolnom úrade SR oznámil výsledky kontrol formou súhrnných správ Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, Výboru NR SR pre financie a rozpočet, predsedovi vlády SR a ministrovi dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR,“ uvádza sa v stanovisku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Figeľ
Firmy a inštitúcie NKÚ Najvyšší kontrolný úradVáhostav - SK