Gréci dráždia európskych politikov, chcú odložiť splátky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grécko
Foto: SITA/AP

ATÉNY 14. mája (WEBNOVINY) – Grécky dlh nie je udržateľný a jeho splátky voči Európskej centrálnej banke (ECB) by sa mali odložiť, vyhlásil vo štvrtok grécky minister financií Janis Varoufakis.

„Počas júla až augustža si bude musieť ministerstvo financií tak či onak požičať od našich partnerov 6,7 miliardy eur, aby splatilo bondy z programu pre trhy s cennými papiermi SMP,“ povedal Varoufakis. Narážal pritom na cenné papiere, ktoré ECB nakúpila v rámci SMP (Securities Market Programme) počas rokov 2010 a 2011.

„Naďalej zostávajú cenné papiere približne v hodnote 27 miliárd eur, ktoré sú splatné v nasledujúcich mesiacoch, prípadne rokoch. Splatnosť týchto papierov by sa mala posunúť do vzdialenej budúcnosti. To je jasné,“ povedal. Varoufakis dráždi európskych politikov svojím ostrým nesúhlasom s úspornými opatreniami v Grécku. Vláda Varoufakisa čiastočne stiahla z rokovaní s veriteľmi, stále sa však angažuje v týchto rozhovoroch.

Európska centrálna banka už grécke dlhopisy nekúpi

ECB vo februári oznámila, že grécke štátne dlhopisy už nebude prijímať ako zábezpeku na úvery pre grécke banky. Riziká spojené s financovaním bánk prostredníctvom núdzových úverových liniek ECB tým prešli na grécku centrálnu banku. Čerpanie peňazí z núdzovej úverovej linky však naďalej podlieha schváleniu Radou guvernérov ECB.

Grécke banky v období od decembra do marca zaznamenali odlev vkladov v hodnote 24,2 miliardy eur. Dôvodom sú problémové rokovania Grécka s veriteľmi o ďalšej pomoci a reformách.

Gréci zvýšili čerpanie núdzových prostriedkov

Grécke banky v apríli zvýšili čerpanie finančných prostriedkov z programu núdzových úverových liniek (ELA) o 8,6 percenta. V rámci programu núdzových úverov grécke banky využili 74,37 miliardy eur, pričom v predchádzajúcom mesiaci to bolo 68,51 miliardy eur.

ELA poskytuje práve centrálna banka, pričom s touto núdzovou likviditou sú spojené vyššie náklady než s prostriedkami, ktoré poskytuje ECB. Tá vo štvrtok zdvihla strop čerpania ELA pre grécke banky o 1,1 miliardy eur na 80 miliardy eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Janis Varoufakis