Grécko ustúpilo veriteľom, kritika Nemecka nepoľavuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grécko
Grécko Foto: SITA/AP

ATÉNY 15. mája (WEBNOVINY) – Grécko rokuje s čínskou spoločnosťou Cosco o rozšírení spolupráce v najväčšom gréckom prístave Piraeus. Informoval o tom v piatok na ekonomickej konferencii v Aténach grécky minister obrany Panos Kammenos. Firma Cosco, ktorá v súčasnosti spravuje dve kontajnerové móla v prístave Piraeus, je jednou z troch spoločností, ktoré sa zaujímajú o prevzatie väčšinového podielu v prístave.

Grécko vo štvrtok ponúklo ústupok medzinárodným veriteľom, keď pokročilo v privatizácii svojho najväčšieho prístavu Piraeus. Grécko požiadalo tri spoločnosti, aby do septembra predložili záväznú ponuku na kúpu 51-percentného podielu v prístave. Tým by sa uvoľnil významný predaj štátnych aktív, ktorý v rámci reforiem požadujú od Atén EÚ a Medzinárodný menový fond.

Nemecko svoj postoj nezmiernilo

Napriek tomuto ústretovému kroku nemecká centrálna banka neukázala žiadne známky zmiernenia svojho nekompromisného postoja voči Grécku. Šéf banky Jens Weidmann kritizoval núdzové financovanie gréckych bánk s tým, že to prelomilo tabu ECB týkajúce sa financovania vlád.

„Vzhľadom na zákaz monetárneho financovania štátov si nemyslím, že je OK, že banky, ktoré nemajú prístup na trhy, získajú úvery, ktorými potom financujú dlhopisy svojej vlády, pričom vláda taktiež nemá prístup na trhy,“ povedal Weidmann pre denník Handelsblatt.

Gréci zvýšili čerpanie financií

Grécke banky v apríli zvýšili čerpanie finančných prostriedkov z programu núdzových úverových liniek (ELA) o 8,6 percenta. V rámci programu núdzových úverov grécke banky využili 74,37 miliardy eur, pričom v predchádzajúcom mesiaci to bolo 68,51 miliardy eur.

Vyplýva to z údajov gréckej centrálnej banky. ELA poskytuje práve centrálna banka, pričom s touto núdzovou likviditou sú spojené vyššie náklady než s prostriedkami, ktoré poskytuje Európska centrálna banka (ECB). Tá vo štvrtok zdvihla strop čerpania ELA pre grécke banky o 1,1 miliardy eur na 80 miliárd eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jens WeidmannPanos Kammenos