Pre Ukrajinu je podľa exministra USA výhodnejší bankrot

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Miera inflácie na Ukrajine by mohla podľa Svetovej banky tento rok dosiahnuť 40 percent. Foto: ilustračné, Thinkstock

LONDÝN 18. mája (WEBNOVINY) – Ukrajina by mala uprednostniť štátny bankrot pred vyplatením veriteľov, ktorí odmietajú pristúpiť na reštrukturalizáciu jej dlhu. Vyhlásil to bývalý americký minister financií Lawrence Summers. Neschopnosť pomôcť Ukrajine by znamenala potvrdenie názoru, že „súkromné finančné záujmy majú neprimeraný vplyv na verejnú politiku,“ napísal Summers pre pondelňajšie vydanie denník Financial Times (FT).

Ukrajinské verejné financie zaťažujú náklady konfliktu s proruskými separatistami na východe krajiny a vláda v Kyjeve, ktorá čelí hrozbe štátneho bankrotu, chce reštrukturalizovať dlhopisy za približne 23 miliárd dolárov. Ukrajina získala od Medzinárodného menového fondu a ďalších inštitucionálnych veriteľov prísľub pomoci v celkovom objeme zhruba 40 miliárd dolárov. Fond, ktorý sa na programe podieľa čiastkou 17,5 miliardy dolárov, však uvoľnenie peňazí podmieňuje dohodou Kyjeva so súkromnými veriteľmi o reštrukturalizácii dlhu.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Výbor veriteľov vrátane investičného fondu Franklin Templeton však odmieta zníženie nominálnej hodnoty dlhopisov. Summers, ktorý v minulosti pôsobil aj ako hlavný ekonóm Svetovej banky (SB), to označil za nezodpovedný prístup. Zdôraznil, že ukrajinská prozápadná vláda uskutočňuje dlho odkladné reformy a označil za nepredstaviteľné, aby sa súkromní držitelia dlhopisov vyplácali z peňazí daňových poplatníkov.

„Ak to bude potrebné, Ukrajina by sa mala pripraviť na vyhlásenie štátneho bankrotu a neplnenie záväzkov. Medzinárodné spoločenstvo by zároveň malo dať najavo, že pomoc Kyjevu bude poskytovať aj naďalej,“ napísal Summers.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať