Slováci dostávajú košom, firmy radšej dávajú šancu Bulharom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
žena podnik práca
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 24. mája (WEBNOVINY) – Napriek vysokej miere evidovanej nezamestnanosti, firmy na Slovensku majú problém nájsť dostatok ľudí na voľné pozície. Tvrdí to personálno-poradenská spoločnosť McRoy Slovakia. Ako uviedol hiring manager firmy Branislav Holík, Slovensko sa opäť dostalo do situácie, aká u nás panovala pred vypuknutím ekonomickej krízy v roku 2008.

„Napriek tomu, že bez práce je takmer 360-tisíc ľudí, zamestnávatelia majú čoraz väčší problém nájsť na trhu vhodných kandidátov. Evidujeme preto rastúci dopyt po pracovníkoch zo zahraničia, najmä po Bulharoch a Rumunoch. Medziročne tento dopyt vzrástol až o 25 percent,“ skonštatoval Holík.

Najväčší záujem je o zváračov a operátorov výroby

Najväčší záujem o obsadzovanie voľných pozícii pracovníkmi zo zahraničia majú podľa McRoy firmy pri profesiách ako sú operátori výroby, zvárači, obrábači kovov či montážni pracovníci.

„Keďže nábor zamestnancov z krajín mimo Európskej únie, ako napríklad z Ukrajiny, je pre slovenskú legislatívu veľmi zložitý, personálna agentúra sa snaží hľadať vhodných ľudí predovšetkým v Bulharsku a Rumunsku.Tu dokážeme využiť fakt, že slovenský pracovný trh je pre ľudí z týchto krajín otvorený,“ vysvetľuje Holík.

Obsadzovať všetky voľné pozície Slovákmi je podľa McRoy dnes takmer nemožné. Dôvodom je nielen nízka mobilita pracovnej sily, ale aj zlá štruktúra nezamestnaných. Z takmer 360-tisíc evidovaných nezamestnaných na Slovensku nemá vyše 220-tisíc uvedenú ani kvalifikáciu, keďže pred zaradením do evidencie nikde nepracovali. Ďalších takmer 40-tisíc nezamestnaných bolo pred ich zaradením do evidencie pomocnými alebo nekvalifikovanými pracovníkmi.

Zvarac praca brigada zvaranie nezamestnanost
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

Nájsť vhodného zamestnanca je problém

„Ak si to skombinujeme s tým, že vyše 100-tisíc nezamestnaných ukončilo maximálne základnú školu a takmer 200-tisíc nezamestnaných je bez práce minimálne rok a strácajú tak pracovné návyky, zistíme, že nájsť vhodného kvalifikovaného zamestnanca je dnes už skutočne problém,“ skonštatoval Holík. McRoy Slovakia pritom očakáva, že dopyt po pracovníkoch z Bulharska a Rumunska bude kontinuálne rásť.

Nezamestnanosť na Slovensku v apríli tohto roka klesla na úroveň 11,68 percenta. Medzimesačne, v porovnaní s marcom 2015, poklesla miera evidovanej nezamestnanosti v apríli o 0,38 percentuálneho bodu a medziročne o 1,28 percentuálneho bodu. Stav disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol minulý mesiac 315 090 osôb. Medzimesačne klesol o viac ako 10 tisíc osôb, medziročne o 34,7 tis. osôb.

Ku koncu apríla na úradoch práce evidovali 16 646 voľných pracovných miest. V medzimesačnom porovnaní to predstavovalo nárast o 1219 miest. Najviac ich zaznamenal Bratislavský kraj s 20,3-percentným podielom a najmenej miest bolo v Košickom kraji s podielom 8,9 percenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať