Menový fond veští Rusku pokles ekonomiky, ceny ropy sú výzva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rubel
Foto: ilustračné, Thinkstock

MOSKVA 22. mája (WEBNOVINY) – Medzinárodný menový fond (MMF) počíta s tohtoročným poklesom ruskej ekonomiky o 3,4 percenta. Mierne oživenie by malo nastať v budúcom roku, nízke ceny ropy však znamenajú pre ruské verejné financie dlhodobú výzvu. Fond to uviedol vo štvrtok na záver moskovskej misie, počas ktorej s ruskými predstaviteľmi diskutoval o rôznych aspektoch hospodárskej politiky vlády. Ruská ekonomika prudko spomalila od začiatku minulého roka v dôsledku západných sankcií pre ukrajinskú krízu, aj v dôsledku výrazného poklesu globálnych cien ropy.

Ruská ekonomika podľa aktuálnej správy MMF čelí negatívnym dopadom klesajúcej domácej spotreby a reálnych miezd, ťažšej dostupnosti kapitálu a oslabenej dôvere. Makroekonomická politika síce pomohla stabilizovať situáciu, pretrváva však významná neistota súvisiaca s cenami ropy a geopolitickými rizikami, uviedol fond vo vyhlásení. Šéf ruskej misie MMF Ernesto Ramirez Rigo dodal, že v roku 2016 očakáva hospodársky rast na úrovni 0,2 percenta.

Za poistky v ruskej ekonomike označil vysoké devízové rezervy a nízky čistý verejný dlh, čo vytvára manévrovací priestor pri nakladaní s verejnými financiami. Rozpočtové výdavky sa však budú musieť prispôsobiť dlhodobo nízkym cenám ropy, upozornil Rigo. Ako dodal, trvalé rozpočtové opatrenia by sa mali zamerať na reformu dôchodkového systému, zníženie dotovaných cien energií a zefektívnenie sociálnych transferov.

Ruský minister financií Anton Siluanov vo štvrtok uviedol, že jeho ministerstvo počíta s tohtoročným oslabením výkonu ekonomiky o 2,5 percenta. To je menej ako oficiálny odhad ministerstva hospodárstva, podľa ktorého sa má ekonomika zmenšiť o 2,8 percenta. Prepad hospodárstva by mal kulminovať v treťom kvartáli tohto roka, uviedol Siluanov prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MMF Medzinárodný menový fond