Veritelia s Gréckom nerokujú o predĺžení úverovej dohody

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Grécko
Foto: SITA/ AP

MNÍCHOV 22. mája (WEBNOVINY) – Rokovania medzi Gréckom, Francúzskom a Nemeckom posunuli Atény bližšie k dohode s veriteľmi. Informoval o tom v piatok predstaviteľ gréckej vlády. Zároveň dodal, že naďalej existujú rozdiely medzi rokujúcimi stranami v známych oblastiach. „Sme bližšie k dohode,“ povedal grécky vládny predstaviteľ po rokovaniach nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, francúzskeho prezidenta Francoisa Hollandea a gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa.

Nemecko a Francúzsko vydali zhodné stanoviská, podľa ktorých sa rokovania sústredili na dokončenie súčasného záchranného programu. To by totiž uvoľnilo prostriedky, ktoré Grécko potrebuje, aby sa vyhlo bankrotu. Podľa slov vládneho predstaviteľa získal Tsipras uistenie o pomoci pri zrýchľovaní pokroku k dlhodobému riešeniu krízy. Zároveň uviedol, že o predĺžení súčasného programu sa nehovorilo.

Nemecký denník Süddeutsche Zeitung informoval, že štáty eurozóny zvažujú predĺžiť Grécku súčasný program do začiatku jesene. Rozhovory sa však podľa viceprezidenta Európskej komisie Valdisa Dombrovskisa zameriavajú na to, aby Atény splnili podmienky existujúceho programu v riadnom júnovom termíne. „Základným scenárom je zavŕšiť existujúci program, ktorý trvá do konca júna,“ povedal viceprezident EK.

Grécko očakáva, že dohodu s veriteľmi dosiahne počas nasledujúcich desiatich dní. Krajina má zároveň v úmysle uhradiť v júni všetky splatné záväzky. Uviedol to hovorca gréckej vlády Gabriel Sakellaridis pre Skai TV. „Myslíme si, že situácia dospela k ďalšiemu pokroku a v ďalších desiatich dňoch, v máji, by mala byť dohoda spečatená,“ povedal.

Grécko sa v roku 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a krajina musela požiadať o finančnú pomoc. Od EÚ a MMF Atény získali dva úverové programy v celkovom objeme 240 miliárd eur. Poslednú splátku 7,2 mld. eur z existujúceho programu veritelia odmietajú uvoľniť až do zhodnotenia reformných plánov novej vlády. Rozhovory viaznu na nezhodách medzi Gréckom a veriteľmi týkajúcich sa rozpočtových cieľov, dôchodkov a reforiem na trhu práce.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ECB Európska centrálna bankaEK Európska komisiaMMF Medzinárodný menový fond