Fico dáva ľuďom drobné a oligarchom miliardy, tvrdí KDH

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico rozdá v Trnavskom kraji milióny, ďalšie priloží Kaliňák
Zľava: Minister financií Peter Kažimír a predseda vlády SR Robert Fico počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní 161. schôdzi vlády SR. (Špačince, 13. máj 2015) Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 22. mája (WEBNOVINY) – Ľudia si vládne sociálne balíčky zaplatia zo svojich. Tvrdí to podpredseda KDH Miloš Moravčík, podľa ktorého totiž kabinet Roberta Fica dáva v sociálnych balíčkoch ľuďom iba odrobinky z toho, čo vybrala na zvýšených daniach a odvodoch.

Oligarchovia majú podľa Moravčíka dostávať megabalíky

„Ľudia si sami tieto balíčky preplácajú. Ľahko sa vláde vyplácajú desiatky miliónov do rôznych opatrení, keď zobrala miliardy,“ tvrdí Moravčík. Ako dodal, rozdielne to však je s boháčmi a oligarchami, s ktorými je vláda solidárna mimoriadne. „Sú to boháči a oligarchovia, ktorým vláda priklepla zo štátneho za jedno volebné obdobie 1,5 miliardy eur. Ľuďom dá vláda minibalíčky a oligarchom veľké megabalíky,“ vyhlásil.

Ako na tlačovej besede povedal podpredseda KDH Pavol Zajac, len za tejto vlády, cez predražené tendre vo verejnom obstarávaní rozdala vláda mecenášom z verejných peňazí takmer jeden a pol miliardy eur. Urobila tak cez predražené tendre a dotácie. „Ľudom dáva vláda len drobné, aby si ich pred voľbami kúpila,“ vyhlásil Zajac.

Podľa neho je už pravidlom, že práve cez schránkové firmy sa tieto kšefty veľakrát dejú v daňových rajoch a tým občania prichádzajú o potrebné financie, ktoré im môžu zabezpečiť lepší život, čo znamená zlepšenie zdravotnej starostlivosti, situácie v školstve a výraznejšiu sociálnu pomoc. „Ak by sa tieto verejné obstarávania robili transparentne, neboli by potrebné žiadne schránkové firmy,“ dodal.

Balíčky nie sú výhodné pre každého, upozorňuje KDH

Vo Ficovom sociálnom balíčku sú podľa Zajaca návrhy, ktoré KDH predkladalo aj v tomto volebnom období. „Sme za solidaritu, cielenú pomoc tým, ktorí to najviac potrebujú. Ale nie sme za to, aby sa z našich peňazí, cez predražené tendre, obohacovali oligarchovia, ktorí si za ne stavajú luxusné vily na Bahamách a vysmievajú sa všetkým občanom Slovenska,“ vyhlásil Zajac.

KDH by si vedelo predstaviť dať súhlas s niektorými opatreniami, ktoré Smer zaradí do sociálneho balíčka. Zajac ako príklad uviedol zníženie DPH na základné potraviny alebo príspevok na presťahovanie sa za prácou.

Podpredseda KDH pre financie Miloš Moravčík upozornil, že dnes ešte nik nevie, koľko Smer-SD občanom v sociálnych balíčkoch dá. Daňovo-odvodové zaťaženie však podľa neho narástlo v prepočte o 650 eur na osobu.

„Každý by sa mal spýtať, či mu balíčky prinesú viac alebo menej ako 650 eur ročne. Ak viac, tak môže byť spokojný, vláda bola k nemu solidárna. Ak menej, tak potom pre neho balíčky nie sú výhodné a táto vláda nebola k nemu solidárna,“ vyhlásil Moravčík. V prípade rodín by sa mali ľudia pýtať, či im vláda dáva viac alebo menej ako 650 eur na osobu. Pri trojčlennej rodine to je 1950 eur ročne. „Ak im vláda sľúbi ročne viac na balíčkoch, môžu byť spokojní. Ak nie, nech sa pýtajú, kam peniaze z daní miznú,“ zdôraznil.

Minimálne mzdy by sa mali zvyšovať

Vládny Smer-SD by mal pritom svoj nový sociálny balíček odhaliť na sobotňajšom sneme v Bratislave. Mali by byť v ňom opatrenia, ktoré budú zamerané na mladých, rodiny i starších ľudí. Študentom by k vlakom zadarmo mali pribudnúť aj lacnejšie autobusy pre žiakov a študentov.

Má sa to týkať tých autobusových spojov, na ktoré nadväzujú vlaky. Tie majú študenti zadarmo od 17. novembra 2014. V Smere-SD sa tiež uvažuje, že by sa mohla znížiť DPH na základné potraviny. Podmienkou však je, aby sa obchodné reťazce zaviazali v memorande, že zníženie DPH premietnu aj do konečných cien pre zákazníkov.

Do sociálneho balíčka sa má opakovane dostať aj zvyšovanie minimálnej mzdy či valorizácia vianočného dôchodku. Opätovne plánuje Smer-SD podporiť financiami aj rozširovanie kapacity materských škôlok. Vládnu dotáciu by na zvýšenie kapacity mali dostať všetci žiadatelia, ktorí splnia podmienky.

V balíčku by sa mala nachádzať aj podpora zatepľovania rodinných domov. Rozvoj cestovného ruchu chce Smer-SD podporiť poukazmi na dovolenky, ktoré by mali dostať rodiny s deťmi, ak sa dovolenku rozhodnú stráviť na Slovensku. Sociálny balíček však nemá narušiť plnenie maastrichtských kritérií na Slovensku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miloš MoravčíkPavol Zajac
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieNR SR Národná rada Slovenskej republikySMER-SD