Slovensko podpísalo dohodu o prepojení plynových potrubí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ilustračné foto Foto: SITA/AP

BRATISLAVA/RIGA 22. mája (WEBNOVINY) – Ministri zahraničných vecí Slovenska, Maďarska, Bulharska a Rumunska podpísali vo štvrtok v Rige memorandum, v ktorom vyjadrujú politickú podporu prepojeniu existujúcej infraštruktúry na dodávky plynu. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

Memorandum, ktoré iniciovala slovenská strana, je podľa ministerstva výrazom uvedomenia si potreby diverzifikovať, čiže rozdeliť zdroje zemného plynu a trasy na jeho stabilné a neprerušované dodávky do strednej a juhovýchodnej Európy.

Maďarský minister zahraničia a obchodu Péter Szijjártó sa vyjadril, že kvôli zrušeniu plánov na výstavbu plynovodov Nabucco a South Stream musia krajiny v regióne hľadať nové príležitosti a riešenia na diverzifikáciu dodávok plynu. „Kým plynové siete v regióne nebudú prepojené a kým sa neuskutočnia rozsiahle investície do strategického plynovodu, nemôžeme hovoriť o energetickej bezpečnosti v strednej Európe,“ povedal Szijjártó.

Spustenie komerčnej prevádzky spojovacieho vedenia plynovej siete medzi Maďarskom a Slovenskom sa očakáva tento rok v lete. Maďarsko a Rumunsko v súčasnosti pracujú na zavedení spätného toku plynu medzi svojimi plynovými sieťami.

Účastníci v memorande vyjadrujú podporu k vytvoreniu interkonektorov a zvýšeniu kapacít na reverzný tok s využitím infraštruktúry na svojom území. Zároveň memorandum predstavuje zámer spoločne hľadať nové zdroje dodávok zemného plynu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Péter Szijjártó