Súd rozhodne o Váhostave, vo firme vládne neistota

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Začiatok razenia tunela Svrčinovec
Začiatok razenia tunela Svrčinovec, ktorý je súčasťou úseku diaľnice D3 Svrčinovec - Skalité - štátna hranica SK/PL za účasti predstaviteľov Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, Národnej diaľničnej spoločnosti. Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 22. mája (WEBNOVINY) – Súd by mal do piatka 22. mája potvrdiť alebo zamietnuť reštrukturalizačný plán stavebnej spoločnosti Váhostav – SK, a.s. (Váhostav). Ak sa podozrenia na zakázané majetkové či personálne prepojenie predstaviteľov a veriteľov spoločnosti Juraja Širokého alebo iné porušenia v reštrukturalizácii potvrdia, súd by mal plán ozdravenia zamietnuť. V takom prípade sa Váhostav ešte bude môcť odvolať, prípadne môže skončiť v konkurze.

„Rozhodnutie súdu, keď bude vydané, bude zverejnené v Obchodnom vestníku v zmysle príslušných ustanovení Zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Do jeho zverejnenia v Obchodnom vestníku sa súd nevyjadruje k predmetnej veci,“ informovala agentúru SITA sudkyňa Okresného súdu Bratislava I Katarína Bartalská, ktorá posudzuje reštrukturalizačný plán Váhostavu.

Vo Váhostave panuje neistota

Rozhodnutie súdu do piatka zatiaľ nebolo zverejnené. „Váhostav nechce špekulovať, aké bude rozhodnutie súdu a počká si na verdikt súdu. Na jeho základe podnikne spoločnosť ďalšie kroky,“ uviedol hovorca Váhostavu Tomáš Halán.

Generálny riaditeľ Váhostavu Marián Moravčík pre agentúru SITA priznal, že v spoločnosti je neistota v súvislosti s očakávaným rozhodnutím súdu o reštrukturalizačnom pláne. „Sudkyňa je samostatne konajúca osoba, ktorá rozhodne určite podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. Čakáme, ako to dopadne,“ povedal Moravčík.

Privítal by, keby sudkyňa plán reštrukturalizácie potvrdila, keďže si myslí, že nie sú dôvody na jeho zamietnutie. Ak spoločnosť dostane šancu ďalej fungovať, tak v tomto roku plánuje zdvojnásobiť stavebné výkony zhruba na 230 miliónov eur. Ide o sumu na základe zazmluvnených zákaziek spoločnosti najmä na realizovaných diaľničných stavbách.

Moravčík verí, že firma bude po rokoch zisková

„Zisk je diskutabilná záležitosť, pretože veľa závisí od toho, akým spôsobom dopadne reštrukturalizácia a čo sa stane. Náš predpoklad je zisk v rozpätí od päť do sedem miliónov eur,“ očakáva tohtoročný výsledok Moravčík. Bol by to prvý zisk firmy po viacerých rokoch straty.

Veritelia Váhostavu, vrátane nezabezpečených, schválili návrh reštrukturalizačného plánu na schôdzi 30. apríla. Nezabezpečení veritelia majú podľa plánu získať 19,6 milióna eur, čo je oproti pôvodným zámerom o 3,9 milióna eur viac.

Majú tak dostať 18,75 percenta namiesto 15 percent z uznaných pohľadávok. Celkové pohľadávky nezabezpečených veriteľov dosahujú 104,7 milióna eur. Banky sa vzdali 15 percent zo svojho uspokojenia. Zabezpečení veritelia, teda najmä banky, tak dostanú 85 percent z objemu svojich pohľadávok namiesto pôvodných 100 percent. Ich pohľadávky predstavujú 31,3 milióna eur a späť by mali dostať 24,2 milióna eur.

Váhostav má za päť rokov vyplatiť všetkým veriteľom 43,85 milióna eur. Celková schválená miera uspokojenia veriteľov je 32,3 percenta z celkových pohľadávok v sume 136 miliónov eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marián Moravčík
Firmy a inštitúcie Váhostav - SK