Šéfka Fed-u očakáva, že americká banka zvýši úrokové sadzby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Amerika vlajka usa
Foto: ilustračné, SITA/AP

WASHINGTON/PROVIDENCE 24. mája (WEBNOVINY) – Šéfka Federálneho rezervného systému (Fed) Janet Yellenová očakáva, že americká centrálna banka v tomto roku zvýši úrokové sadzby, keďže americká ekonomika je na ceste k odrazeniu sa od slabého prvého kvartálu a ohrozenia pre ekonomiku doma aj v zahraničí sa začínajú strácať.

Na trhu pritom rastú obavy z toho, že začiatok zvyšovania úrokových sadzieb bude znamenať volatilitu na trhu. Yellenová vyjadrila predpoklad, že ekonomické údaje budú posilňovať, pričom určité oslabenie na začiatku roka mohol spôsobiť „štatistický šum“. Podľa Yellenovej je výhľad americkej ekonomiky vždy veľmi neistý, vzhľadom na nízku infláciu.

Zdržovanie sprísnenia monetárnej politiky, kým sa inflácia a nezamestnanosť dostanú k cieľovej hodnote Fedu, by však podľa nej znamenalo riziko prehriatia ekonomiky. „Z tohto dôvodu, ak sa ekonomická situácia bude naďalej zlepšovať ako očakávam, myslím, že bude vhodné v istom bode tohto roka urobiť úvodné kroky k zvyšovaniu sadzieb,“ povedala Yellenová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Janet Yellenová
Firmy a inštitúcie FED Americká centrálna banka