Sestrám sa nepáči prístup ministerstva, chcú rýchle riešenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zdravotna sestra, nemocnica
Foto: SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA 25. mája (WEBNOVINY) – Sestrám a pôrodným asistentkám sa nepozdáva prístup Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pri riešení problému koeficientov, ktorými sa určuje výška ich mzdy. Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) preto vyzýva Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, aby riešilo prioritne tento problém.

Predsedníčka OZ SaPA Monika Kavecká tiež očakáva zintenzívnenie komunikácie a osobné stretnutie s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom. „Ak by bol úprimný záujem zo strany ministerstva zdravotníctva riešiť problém sestier, zákon týkajúci sa mzdového ohodnotenia sestier by mohol byť predložený už na septembrovej schôdzi Národnej rady SR,“ konštatovala predsedníčka odborového združenia.

Sestrám sa nepozdáva výška koeficientov

Sestrám a pôrodným asistentkám sa totiž nepozdáva výška koeficientov, podľa ktorej je garantovaná minimálna základná položka mzdy. „Koeficienty sú previazané na priemernú mzdu v národnom hospodárstve, ktorej výšku každoročne aktualizuje Štatistický úrad SR,“ vysvetlila Kavecká. K tejto problematike sa OZ SaPA stretlo s vedením rezortu zdravotníctva už 7. mája tohto roka. Avšak ani tri týždne od stretnutia odbory nedostali odpoveď.

„Súčasná úroveň komunikácie sa začína podobať stavu, keď bola na čele rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská, formálne sa síce vedú rokovania s predstaviteľmi sestier a pôrodných asistentiek, no zo strany ministerstva je evidentné, že mu ide o naťahovanie času,“ sťažujú sa sestry. Prístup a pasivita ministerstva zdravotníctva je podľa OZ SaPA nepochopiteľná aj preto, že Slovensko je hlboko pod priemerom počtu sestier na tisíc obyvateľov v rámci krajín OECD.

Ministerstvo je otvorené diskusii

Ako uviedol pre agentúru SITA hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla, rezort bol, aj je otvorený konštruktívnym rokovaniam so zástupcami sestier. „Diskusii o relevantných návrhoch sme sa nikdy nebránili. To platí stále,“ konštatoval. V otázke platového ohodnotenia je podľa Bublu cieľom komplexne riešiť všetkých zdravotníckych pracovníkov.

„Máme za to, že zavedenie osobitnej a výhodnejšej úpravy len pre sestry a pôrodné asistentky by prinieslo narušenie princípu odmeňovania založeného na náročnosti vykonávanej práce zavedenej v zákone o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti pre lekárov a zubných lekárov, ako aj pre pripravený systém odmeňovania ostatných zdravotníckych povolaní,“ vysvetlil.

Bubla tiež poznamenal, že priemerná mzda sestry v zdravotníckych zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti MZ je približne tisíc eur mesačne, pričom túto výšku ovplyvňuje viac faktorov a mzdová politika je plne v kompetencii manažmentov jednotlivých zariadení.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Monika KaveckáZuzana Zvolenská
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SR