Gréci možno odložia splátku dlhu, dohoda má veľa prekážok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grécko
Foto: SITA/ AP

BERLÍN 26. mája (WEBNOVINY) – Grécko by mohlo odložiť splátku úveru Medzinárodnému menovému fondu (MMF), ktorú má uhradiť 5. júna, ak sa s fondom dohodne, že všetky júnové splátky uhradí naraz v závere júna. Uviedli to v utorok vysokopostavení predstavitelia eurozóny. Grécko má 5. júna MMF uhradiť 300 mil. eur. Počas júna však musí uhradiť štyri splátky v celkovej sume 1,6 miliardy eur.

„Existuje možnosť dať spojiť niekoľko splátok, ktoré bude Grécko musieť uhradiť Medzinárodnému menovému fondu počas júna, a potom urobiť jednu platbu,“ povedal predstaviteľ eurozóny, ktorý je oboznámený s rokovaniami s Aténami. „Ide v podstate o technicky pokladničný úkon,“ konštatoval. Ďalší predstaviteľ eurozóny oboznámený s rokovaniami tiež pripustil takúto možnosť.

Obaja však poznamenali, že Grécko môže takýmto spôsobom odložiť prvú splátku iba vtedy, ak bude existovať dôveryhodná perspektíva dosiahnutia dohody o získaní ďalších financií. Inak by prvá neuhradená splátka mohla vyvolať paniku na trhu a masový výber vkladov z gréckych bánk.

Grékov tlačí čas

Šéf Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM) Klaus Regling pre nemecké noviny Bild to v utorok povedal, že čas pre Grécko na dosiahnutie dohody o reformách sa kráti a bez nej Atény žiadnu ďalšiu pomoc nezískajú. „Zostáva málo času,“ povedal Regling. „To je dôvod, pre ktorý pracujeme dňom aj nocou na dohode. Bez dohody s veriteľmi Grécko nezíska žiadne nové úvery. Potom sa objavuje hrozba insolventnosti. Je v tom veľa rizík,“ doplnil.

„Dokonca aj neuhradenie platby MMF by bolo nebezpečné. Malo by to vplyv na ďalších veriteľov ako sme my. Na druhej strane záchranný fond môže rozšíriť úvery iba vtedy, keď sa zavádzajú reformy. Aj toto je ten prípad a jediný spôsob, ako môže grécka ekonomika obnoviť svoje fiškálne zdravie,“ povedal Regling.

Hovorca gréckej vlády Gabriel Sakellaridis v pondelok vyhlásil, že zodpovednosťou Grécka je zaplatiť všetky svoje záväzky, pričom však potrebuje dohodu s veriteľmi tak rýchlo, ako to bude možné.

Dohode predchádza veľa prekážok

„Považujem za povzbudivé, ak je to pravda, že Grécko včera signalizovalo želanie 5. júna splatiť 300 miliónov eur MMF,“ povedal vysoký nemecký predstaviteľ. „Považujem to za povzbudivé, pretože to znamená, že Grécko pochopilo, že bez MMF to nebude fungovať“, doplnil. „Myslím, že existuje dôvod veriť, že okolo 5. júna nebudeme hovoriť o bankrote, ani predtým a ani bezprostredne potom,“ povedal nemecký predstaviteľ.

V rokovaniach medzi Gréckom a veriteľmi podľa gréckeho vládneho predstaviteľa zostávajú zatiaľ nevyriešené sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH), dôchodková reforma, sporné sú aj rozpočtové ciele. Rokujúce strany sa nevedia dohodnúť na tom, aký bude rozpočtový deficit krajiny v tomto roku. Veritelia očakávajú schodok na úrovni dve miliardy eur, grécki predstavitelia hovoria o sume nižšej ako jedna miliarda eur.

Opatrenia Grékov sú nedostatočné, tvrdí Blanchard

Hlavný ekonóm MMF Olivier Blanchard pre pondelkové vydanie francúzskeho denníka Les Echos vyhlásil, že súčasné grécke rozpočtové opatrenia sú nedostatočné na to, aby krajina v tomto roku dosiahla rozpočtový prebytok. Dodal, že Grécko by malo podľa predpokladov dosiahnuť v tomto roku prebytok primárneho rozpočtu na úrovni troch percent hrubého domáceho produktu, tento cieľ sa však podľa neho zdá byť v súčasnosti nereálny.

Revízia prebytku smerom nadol by viedla novej potrebe financií a Grécko by opätovane potrebovalo pomoc z Európy. To podľa Blancharda bude fungovať jedine v prípade, že výmenou za pomoc Grécko predstaví kompaktný program.

„Keď vezmeme do úvahy, že posledné odhady hovoria o výraznom rozpočtovom deficite, potrebujeme hodnoverné opatrenia, aby sa deficit pretransformoval do prebytku s tým, že ho v budúcnosti udržíme,“ povedal. „To je ďaleko od súčasného stavu,“ doplnil.

Varoufakis kritizuje neúnosne vysoké rozpočtové prebytky

Grécky minister financií Janis Varoufakis sa k požiadavkám veriteľov stavia kriticky. „O čom hovoríme? O nezávislej daňovej agentúre, o trvalom udržaní rozumného rozpočtového prebytku, o rozumnom a ambicióznom privatizačnom programe… o skutočnej reforme penzijného systému…, o liberalizácii trhov s tovarmi a službami,“ povedal Varoufakis.

Požiadavku veriteľov, aby Grécko vytváralo „neúnosne vysoké“ primárne rozpočtové prebytky, však Atény nemôžu splniť, pretože by to podkopalo dosiahnutie reformných cieľov, dodal minister. „Naša krajina nemôže akceptovať, a ani neakceptuje, liečbu, ktorá mala počas piatich rokov horšie následky ako samotná choroba,“ zdôraznil Varoufakis.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Janis VaroufakisKlaus Regling
Firmy a inštitúcie MMF Medzinárodný menový fond