Z Popradu sa bude lietať do Varšavy, ale nie celý rok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Facebook/airBaltic

POPRAD 26. mája (WEBNOVINY) – Lotyšská letecká spoločnosť airBaltic bude po minuloročnej sezóne pokračovať v prevádzkovaní leteckého spojenia medzi lotyšskou Rigou a Popradom. Novinkou bude okrem večernej rotácie v utorok aj medzipristátie vo Varšave.

Ako v utorok na tlačovej konferencii na popradskom letisku informoval František Palko, štátny tajomník Ministerstva, dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, linka sa bude týkať iba zimnej sezóny, konkrétne mesiacov december až marec. Podľa spoločnosti airBaltic by linku mohlo využiť tri až štyritisíc turistov.

Medzipristátie vo Varšave

Leteckú linku medzi Rigou a Popradom odštartovala spoločnosť airBaltic a jej slovenskí partneri v polovici decembra minulého roka. Podľa výkonnej riaditeľky popradského letiska Ivany Herkeľovej sa týmto krokom vytvorili možnosti lietania predovšetkým pre turistov prichádzajúcich z pobaltských krajín, teda Litvy, Lotyšska a Estónska, ale aj Ruska a Škandinávie.

„Otvorením novej linky Riga – Varšava – Poprad dôjde k posilneniu prílivu turistov z uvedených krajín, ako aj z novej destinácie, ktorou je Poľsko. Lety budú realizované v utorok cez Varšavu a v sobotu priamo do Rigy,“ uviedla Herkeľová.

Približne trojhodinový let s medzipristátím vo Varšave podľa spoločnosti len v minimálnej miere ovplyvní cestujúcich na palube lietadiel. K pasažierom z Rigy pristúpia cestujúci z Varšavy, pričom pôjde o zdržanie maximálne 35 minút.

Letisko si želá celoročnú predstavu

V minulej sezóne, ktorá sa skončila 7. marca, využilo letecké spojenie medzi Popradom a Rigou 1900 cestujúcich. Z toho 1500 predstavovali podľa výkonnej riaditeľky letiska turisti smerujúci do Vysokých a Nízkych Tatier. Zvyšnú časť tvorili obchodní cestujúci a pasažieri, ktorí smerovali do Rigy a severnej Európy za prácou. Linku najviac využívali Lotyši, Estónci a Rusi, no objavili sa aj Fíni či Švédi. Lietadlá s kapacitou 76 až 136 cestujúcich boli v priemere vyťažené na 70 percent.

„V súčasnosti je štyrikrát týždenne prevádzkovaná linka Poprad – Londýn. V lete budeme pokračovať v letných charterových letoch do Turecka a Bulharska. Nateraz je avizovaných asi 50 letov,“ povedala Herkeľová.

K tomu pribudne v zime spomínaná utorková linka Riga – Varšava – Poprad a sobotňajšia linka Riga – Poprad – Riga. Letisko sa pohráva aj s predstavou, že by takáto linka fungovala celoročne. „V rámci tejto letovej sezóny to ešte nie je možné, ale s dopravcom komunikujeme aj o tejto možnosti,“ doplnila Herkeľová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe František Palko
Firmy a inštitúcie Letisko Poprad-Tatry