Poplatky za prednostné vyšetrenie u lekára sa neobnovia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lekár, úplatok, peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 26. mája (WEBNOVINY) – Poplatky za prednostné vyšetrenie sa neobnovia. Parlament v utorok zamietol novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, v ktorej opätovné zavedenie inštitútu prednostných vyšetrení navrhovali poslanci Miroslav Kadúc (OĽaNO) a Juraj Droba (SaS). Zrušenie objednávania sa na prednostné vyšetrenie za poplatok bolo podľa nich chybou, a je na ujmu pacientov i zdravotníctva ako takého.

Droba považuje zrušenie poplatkov za hlúposť

Poslanci navrhovali, aby na prednostné vyšetrenie bol vyhradený čas vždy len po 14:00 a na konci ordinačných hodín v príslušnom dni. Pacient mal uhrádzať iba objednanie na prednostné vyšetrenie. „V dôsledku navrhovanej úpravy bude objednávanie pacientov na konkrétny čas mimo ‚prednostných‘ ordinačných hodín zadarmo,“ uvádzali opoziční poslanci.

Vyhradené ordinačné hodiny mal schvaľovať samosprávny kraj s tým, že tie nesmeli presiahnuť jednu šestinu ordinačných hodín konkrétneho poskytovateľa.

„Zrušenie možnosti časeniek u lekára považujem za kardinálnu hlúposť. Naším návrhom sa pokúsime pracujúcim a vyťaženým ľuďom prinavrátiť túto možnosť aspoň v oklieštenej podobe,“ uviedol Droba. Predkladatelia tvrdia, že ich návrh zároveň umožňoval ambulanciám aspoň čiastočne vykryť výpadky príjmov.

Blanárovi sa nepáčilo predbiehanie pacientov za peniaze

Vládna strana Smer-SD podľa navrhovateľov pri zrušení inštitútu dostatočne nezohľadnila skutočnosť, že ten prinášal pacientom výhody a neboli obmedzovaní napríklad pri plnení pracovných povinností.

„Pri katastrofálnom stave slovenského zdravotníctva robia veci, ktoré ešte viac obmedzujú už aj tak minimálnu zónu komfortu pacienta. Slovenské zdravotníctvo má byť zamerané na blaho pacienta, nie na blaho mecenášov,“ konštatoval Kadúc.

Prednostné vyšetrenia za poplatok skončili na návrh poslanca Juraja Blanára (Smer-SD), podľa ktorého v praxi spôsoboval problémy. Blanár poukázal na to, že pacientovi, ktorý riadne čakal na ošetrenie, sa čakanie mnohokrát predlžovalo, nakoľko ho predbehol ten, čo si zaplatil.

Problematická bola podľa Blanára aj kontrola dodržiavania prednostných hodín. Poukazoval aj na to, že sme jediná krajina široko-ďaleko, ktorá má takýto inštitút. Novela je účinná od apríla s tým, že na zrušenie inštitútu bolo ustanovené dvojmesačné prechodné obdobie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Juraj DrobaMiroslav Kadúc
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky