Slováci budú doplácať za lieky menej aj pri vyššej penzii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lekaren,lieky
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 27. mája (WEBNOVINY) – Nárok na nižšie doplatky za lieky by od začiatku budúceho roka mali mať všetci starobní a invalidní dôchodcovia a ťažko zdravotne postihnutí bez ohľadu na výšku poberaného dôchodku. V súčasnosti pritom zákon nárok na nižšie doplatky ohraničuje výškou dôchodku, ktorá nesmie presiahnuť 50 percent priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov, čo je v súčasnosti 412 eur.

„Po novom už toto obmedzenie nebude platiť,“ uviedlo Ministerstvo zdravotníctva SR. Ďalšou dôležitou zmenou je podľa rezortu zdravotníctva aj zníženie limitu spoluúčasti, čo ochráni pred vysokými doplatkami za lieky občanov s najnižšími príjmami.

Od začiatku budúceho roka by starobní dôchodcovia, invalidní dôchodcovia a držitelia preukazu zdravotne ťažko postihnutých nemali zaplatiť za lieky viac ako 100 eur ročne. Terajší štvrťročný limit má u starobných dôchodcov klesnúť zo súčasných 45 eur na 25 eur, u invalidných dôchodcov a držiteľov preukazu ZŤP je pokles zo súčasných 30 eur na 25 eur.

Ochranné opatrenie v podobe limitu spoluúčasti sa má vzťahovať aj na deti vo veku do šesť rokov. V ich prípade má ísť o štvrťročný ochranný limit vo výške osem eur, teda ročne o 32 eur. „Podľa našich predpokladov by sa mohlo týmto pacientom ročne vrátiť za tieto doplatky približne 7,3 milióna eur,“ uviedol minister zdravotníctva Viliam Čislák. Spôsob, ako sa finančné prostriedky za doplatky dostanú k pacientom, sa nemení. Občania nemusia kontaktovať zdravotné poisťovne, tie im automaticky vrátia peniaze do 90-tich dní od skončenia kvartálu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Viliam Čislák