Na vianočný príspevok bude mať nárok viac penzistov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dôchodcovia
Foto: Ilustračné foto SITA//Dušan Hein

BRATISLAVA 27. mája (WEBNOVINY) – Dôchodcovia s dôchodkom do 396,18 eura dostanú posledný mesiac tohto roka rovnako ako vlani aj príplatok k vianočnému príspevku v sume 12,74 eura. Najvyššia suma vianočného príspevku spolu s príplatkom tak opäť dosiahne 100 eur a budú mať na ňu nárok penzisti, ktorých dôchodok je do 198,09 eura.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku, ktorý v stredu schválila vláda. Príplatok k vianočnému príspevku by podľa odhadu rezortu práce a sociálnych vecí malo v tomto roku dostať takmer 761,6 tisíc penzistov.

Maximálna suma vianočného príspevku bez zohľadnenia 12,74-eurového príplatku dosahuje 87,26 eura. Od najvyššej možnej sumy vianočného príspevku sa odpočítava 18 percent rozdielu medzi výškou dôchodku a životným minimom. Na vianočný príspevok pritom bude mať v tomto roku nárok viac penzistov ako vlani. Môže za to rast priemernej mzdy na Slovensku. Výška dôchodku totiž nesmie presiahnuť 60 percent vlaňajšej priemernej mzdy na Slovensku. Kým v minulom roku táto hranica bola na úrovni 494,4 eura, v tomto roku vďaka rastu priemernej mzdy stúpa na 514,8 eura.

Vianočnú štátnu dávku vypláca Sociálna poisťovňa časti poberateľov predčasných starobných, starobných, invalidných, pozostalostných a sociálnych dôchodkov. Vianočné príspevky pre penzistov zaviedla prvá vláda Roberta Fica. Prvýkrát ich dôchodcovia s nízkou penziou dostali v decembri 2006.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať