Slovensko kleslo v konkurencieschopnosti, Česko boduje vo V4

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bratislava
Bratislavský región je podľa zástupcu Komisie Christopha Todda nielen nad priemerom Európskej únie, no veľmi rýchlo sa od priemeru vzďaľuje. Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 28. mája (WEBNOVINY) – Slovensko je 46. najkonkurencieschopnejšou ekonomikou spomedzi 61 hodnotených krajín. V medziročnom porovnaní sa postavenie Slovenska zhoršilo o jedno miesto.

Vyplýva to z najnovšieho vydania Svetovej ročenky konkurencieschopnosti ekonomík v roku 2015. Ročenku zverejnil švajčiarsky Inštitút pre rozvoj manažmentu (IMD) v spolupráci so slovenskou Nadáciou F.A. Hayeka a 54 ďalšími organizáciami z celého sveta.

Pri porovnaní s najbližšími susedmi je Slovensko v kvalite podnikateľského prostredia za Českou republikou (29. miesto), ktorá je zároveň najúspešnejšou krajinou v rámci regiónu Visegrádskej štvorky (V4). Medziročne si ČR polepšila o štyri miesta.

Poľsko si prilepšilo

Poľsko sa posunulo o tri miesta, keď skončilo na 33. priečke. Slovensko sa tento rok umiestnilo tesne pred Maďarskom, ktoré je na 48. pozícii. „Treba pripomenúť, že Slovensko patrilo v rokoch 2007 až 2009 medzi vysoko konkurenčné krajiny (30. miesto), čo sa nám vôbec za ostatné roky nepodarilo udržať,“ konštatovala Nadácia F.A. Hayeka.

Podľa najnovšieho vydania ročenky sú najväčšími výzvami v najbližších troch rokoch pre Slovensko vysoká miera zdaňovania práce, nedostatočná reforma v oblasti rozpočtových výdavkov, vysoká miera korupcie a prepojenia medzi rôznymi štátnymi inštitúciami, ale aj absentujúca snaha vlády o zlepšenie konkurencieschopnosti na prilákanie zahraničných investícií.

Medzi ďalšie výzvy je možné opäť zaradiť potrebu znižovania regulačného a administratívneho zaťaženia podnikania na Slovensku alebo slabú podporu inovácií a nízku mieru transparentnosti.

Na prvom mieste dominujú USA

Prvú priečku si aj v roku 2015 udržiavajú Spojené štáty americké, čo odzrkadľuje výkonnosť ich podnikov, silný finančný sektor, podporu inovácií a ich dominanciu v technológiách a infraštruktúre. Na popredných miestach nastali medziročne zmeny. Malé ekonomiky Hongkong (2. pozícia) a Singapur (3. miesto) predbehli Švajčiarsko (4. priečka).

Tieto krajiny naďalej podľa ročenky dominujú v prosperite vďaka exportu, úspešnosti v podnikaní a inováciách. V prvej desiatke zostalo viacero krajín z minulého roku ako Kanada (5.), Nórsko (7.), Dánsko (8.), Švédsko (9.) a Nemecko (10. miesto). Pridalo sa k nim aj Luxembursko na 6. mieste, ktoré postúpilo z 11. miesta v roku 2014.

Index konkurencieschopnosti ekonomík, publikovaný už od roku 1989, porovnáva a hodnotí 342 rozličných kritérií, ktoré sú združené v štyroch základných oblastiach – ekonomický rozvoj, efektivita vlády, efektivita podnikov a infraštruktúra.

Švejna kritizuje kvalitu podnikateľského prostredia

Podľa podpredsedu pre ekonomiku strany Most-Híd Ivana Švejnu sa kvalita podnikateľského prostredia zhoršila vďaka politike strany Smer-SD. K tomuto nepriaznivému stavu prispeli podľa neho nesystémové opatrenia vládnej strany.

„Strana Most-Híd viackrát upozorňovala, že politika Smeru zlyhávala napríklad v oblasti podpory podnikania, zamestnávania, konkurencie a trhového prostredia. Prieskum IMD opodstatnenosť našej kritiky voči viacerým zlým krokom vlády, bohužiaľ, už iba potvrdil,“ zhodnotil Švejna.

Ako uviedol v stanovisku poslanec NR SR Eugen Jurzyca, strana SaS má pripravené kroky na zrušenie chybných rozhodnutí vlády Roberta Fica, ako aj kroky na riešenie problémov, ktoré súčasná vláda ignoruje.

„Spolu s kolegami Janou Kiššovou, Jozefom Mihálom, Ľubomírom Galkom a Jozefom Rajtárom na čele s predsedom Richardom Sulíkom finišujeme náš ekonomický reformný program, ktorý čochvíľa zverejníme,“ poznamenal Jurzyca. Pripravované opatrenia podľa neho smerujú k zníženiu daní z príjmu, byrokracie, ale aj k eliminácii plytvania s verejnými peniazmi, či spružneniu Zákonníka práce.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Eugen Jurzyca