Únia načrtla plány na boj proti nízkym daniam velkých firiem

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Thinkstock

BRUSEL 28. mája (WEBNOVINY) – Európska komisia (EK) v stredu načrtla plány boja proti znižovaniu daňovej povinnosti veľkých nadnárodných firiem zo ziskov v Európe pomocou kreatívneho účtovníctva. EK, ktorá by mala zverejniť detaily pripravovaných daňových opatrení 17. júna, už v marci rozhodla, že krajiny EÚ budú musieť zdieľať informácie o daňových dohodách s veľkými firmami.

„Odsúhlasili sme, že musíme bojovať s vyhýbaním sa plateniu daní tým, že nanovo nastolíme prepojenie medzi zdanením a priestorom, v ktorom spoločnosti podnikajú,“ povedal podpredseda EK Valdis Dombrovskis.

Podľa jeho slov je cieľom EK obnoviť návrhy z roku 2011 na spoločný konsolidovaný základ dane z príjmov právnických osôb (CCCTB). Podľa návrhu by sa spoločnosti museli správať v súlade s jedným systémom EÚ pre výpočet daní.

Firmy by sa tak neriadili rôznymi pravidlami v každej členskej krajine EÚ a nezdaňovali by aktivitu v rámci celej EÚ daňovým priznaním v jednej krajine. Dombrovskis poznamenal, že konsolidácia daňových základov nebude jednoduchá. Členské štáty sa budú musieť dohodnúť na rozdelení daňových príjmov, čo doposiaľ nezvládli.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Valdis Dombrovskis
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia