Porovnanie platov: Švajčiar zarobí o tisíce viac ako Slovák

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 28. mája (WEBNOVINY) – Priemerná čistá mesačná mzda zamestnaného Slováka podľa údajov európskeho štatistického úradu Eurostat a prepočtov analytikov Poštovej banky vlani dosiahla 665 eur.

Najmenej mesačne zarobia Bulhari, ktorých čistá mesačná mzda dosahuje v priemere len 325 eur. Menej ako 400 eur v čistom mesačne zarobil aj priemerný Rumun a menej ako 500 eur aj priemerný Litovčan. Tieto údaje sú však podľa analýzy Poštovej banky ešte za rok 2013.

Maďari čelia vyšším odvodom

Menej ako na Slovensku sa zarába aj v susednom Poľsku a Maďarsku. Priemerná čistá mzda zamestnanca v Poľsku je približne o 30 eur nižšia ako na Slovensku. V prípade Maďarska je však tento rozdiel priepastnejší. Čistý plat priemerne zarábajúceho Maďara je asi o 130 eur nižší ako čistý plat priemerného Slováka.

Maďarskí zamestnanci totiž čelia oproti tým slovenským vyššiemu daňovo-odvodovému zaťaženiu. V Českej republike sú čisté platy v prepočte na eurá rádovo o 60 eur vyššie ako u nás. Priemerná čistá mesačná mzda v Česku vlani dosiahla 726 eur. V rebríčku nad nami, no s čistou mzdou do 1000 eur, sa okrem Čechov ocitli ešte aj Chorváti, Estónci a Slovinci.

Najviac zarábajú Švajčiari

Spomedzi našich susedov majú podľa analýzy Poštovej banky najvyššie platy Rakúšania. Priemerná čistá mesačná mzda v Rakúsku vlani dosiahla 2320 eur. Spomedzi krajín Európskej únie sa „v čistom“ najviac zarába v Luxembursku, a to až 3188 eur. Nasleduje Švédsko s priemerným čistým zárobkom 2826 eur a Veľká Británia s platom 2810 eur.

Absolútnou jednotkou rebríčka sú zamestnanci vo Švajčiarsku. V tejto európskej ekonomike vlani čistá mesačná mzda dosiahla 5131 eur. Priemerná čistá mesačná mzda v žiadnej inej krajine nepokorila štyritisíc eur, hoci Nórom k jej dosiahnutiu chýbalo už len 150 eur. V USA vlani dosiahol priemerný čistý mesačný zárobok v prepočte 2361 eur a v Japonsku 2269 eur.

Ako upozorňujú analytici Poštovej banky, pri porovnávaní miezd je potrebné vždy brať do úvahy aj cenovú úroveň v krajine a náklady na život. A tie sú v západných ekonomikách vyššie ako u nás. Najdrahšie sa pritom žije na severe Európy, predovšetkým v Dánsku, Švédsku, Luxembursku, či vo Fínsku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia